Wat ik wil meegeven aan alle vrouwen die nog een vader hebben

Het is alweer vijf jaar geleden dat Muriel haar vader verloor. En ookal heeft ze niet zo veel met het concept Vaderdag, de emotie van zijn verlies komt toch harder binnen rond deze tijd. Deze wijze lessen wil zij meegeven aan alle dochters van vaders, die nog leven.

Mijn vader is altijd mijn grote held geweest. Een zelfverzekerde, onverschrokken man die maling had aan wat anderen van hem zouden denken. Niet dat dat hem niet sociaal maakte. Integendeel. Hij maakte er na een lange carrière in de bladenwereld uiteindelijk zijn beroep van om andere mensen verder te helpen groeien in hun werk, middels coaching. Mij coachte hij ook, zonder dat ik het doorhad. Samen met mijn moeder leerden zij mij vertrouwen te hebben en me nooit te laten leiden door wat anderen vinden of zeggen.

Laatste jaar

Rond zijn zestigste kreeg hij, door domme pech, een hartafwijking waar hij nog jaren mee leefde. Je merkte het ook nauwelijks aan hem. Totdat hij het laatste jaar voor zijn dood rap achteruit ging. Nog steeds konden wij als gezin (mijn moeder, broer en ik) niet geloven dat hij echt te slecht zou worden en misschien wel dood zou kunnen gaan. Hij wist het wel, maar liets niks merken. Genoot met volle teugen van zijn nieuwe verworven positie als opa. Oopje.

1. Plan een fotoshoot

Het ging op een bepaald moment slechter en dat bracht me op het idee om een professionale fotoshoot te plannen. Wat een dag! Niet alleen genoot hij en wij allemaal van het moment samen, maar ook de prachtige foto’s zijn ontzettend dierbaar. Hij voelde zich nog relatief goed, waardoor papa er op de foto’s uitziet zoals hij is. Een fotoshoot is een geweldig cadeau. Of je nu in goede gezondheid bent met elkaar of als er iemand al ziek is.

2. Neem die foto

We schreven er al eerder over. De mooiste foto’s zijn foto’s die op een onbewaakt ogenblik zijn genomen. Dierbaar om van jezelf te hebben met je kind(eren), maar net zo dierbaar als je die van je vader en moeder hebt. Geposeerde foto’s zijn ook leuk, maar die gestolen momenten zijn goud.

LEES OOK: 7 redenen waarom vaders meer credits verdienen.

3. Maak filmpjes

We hebben niet heel veel filmpjes van ‘opa’ met de kinderen en ook niet van hem zelf. Ik mis zijn stem, zijn beweging en ook zijn geur. De filmpjes die we hebben zijn soms emotioneel en moeilijk om te kijken, maar vooral ook koester ik ze. Zijn lach en verhalen. Het houdt hem nog een stukje dichterbij.

4. Laat hem Opa vertel ‘es invullen

Opa vertel ‘es is een opschrijfboekje voor opa’s (en oma’s natuurlijk), waarin allerlei vragen verwerkt zijn waar opa antwoord op kan geven. Over vroeger, over wat hij belangrijk vindt in het leven, welke dingen hij zou willen meegeven, maar ook lieve momenten zoals toen hij oma leerde kennen of wat zijn lievelingseten en vakantie is. Zo dierbaar om terug te lezen.

5. Bouw extra herinneringen

Samen met mijn vader zijn we nog een aantal leuke dingen gaan doen, waar we allebei van hielden. Zo maakten we met zijn tweetjes een skitripje. Zonder mijn moeder of broer erbij. Heerlijk samen skiën en dineren en kletsen bij de open haard. In zijn laatste jaar gingen we naar Carré. Vooraf aten we in Amsterdam fruit de mer en zo veel oesters als we op konden met champagne. In Carré werden we getrakteerd op een voorstelling van Herman van Veen. Na afloop ontmoetten we Herman en terwijl we wat later op de avond naar buiten liepen kwam er een vreemde op ons af. Ze zei: ‘Wat een mooi stel zijn jullie samen, er hangt een gloed van liefde om jullie heen.’ Ik slikte mijn tranen weg. Ik zal het nooit vergeten.

6. Spreek uit wat je nog wilt oplossen

Mijn vader en ik hadden niet veel te bespreken of uit te praten. We waren goed samen. Wat ik hem wilde vragen heb ik gedaan. Mijn broer had er meer moeite mee om door iets uit te spreken, daarmee misschien te zeggen ‘nu weet ik dat je niet heel veel ouder meer gaat worden’. En die onbeantwoorde vragen spelen nu, 5 jaar na zijn dood, nog wel een rol. Durf met elkaar in gesprek te gaan. Je zult er geen spijt van krijgen.

7. Vertel hem dat je van hem houdt

Niet in elk gezin vanzelfsprekend en niet iedere man krijgt het makkelijk over zijn lippen. Maar doe het. Hij zal het fantastisch vinden, zelfs als hij de woorden terug te moeilijk of emotioneel vindt.

Welke momenten koester jij? Heb je wat gehad aan dit artikel? Laat het ons weten. Vinden we leuk en belangrijk.

Reageer op artikel:
Wat ik wil meegeven aan alle vrouwen die nog een vader hebben
Sluiten