Redactie
Redactie Kids 15 jan 2018

Kinderen die meehelpen in het huishouden worden later heel succesvol

Waar worden kinderen over het algemeen weinig enthousiast van? Juist ja, helpen met huishoudelijke taakjes. Het motto is: doorzetten en doorduwen, want onderzoek wijst uit dat kinderen die meehelpen in het huishouden, het later behoorlijk ver schoppen in het leven.

Hun kamer opruimen, stofzuigen, afwassen, afdrogen of glas naar de glasbak brengen: je kind vragen een van bovenstaande klusjes op zich te nemen leidt zelden tot enthousiasme. Logisch, wij werden er vroeger ook niet bepaald vrolijk van. Maar dat het om heel veel redenen goed is als je kinderen de handjes laten wapperen, bewijst onderzoek van Harvard University.

Onderzoek van tachtig jaar

Voordat je denkt dat het om een of ander wetenschappelijk experimentje tussen de bedrijven door gaat: think again. De conclusie werd getrokken naar aanleiding van een onderzoek dat maar liefst tachtig (!) jaar in beslag nam, het zogeheten Harvard Grant Study, dat in 1938 begon.

Meest doorslaggevende factor

Van alle factoren die van invloed zijn op de levensloop en het succes dat mensen daarin behalen, is het gegeven of ze in hun jeugd wel of niet hebben moeten meehelpen met het huishouden het meest doorslaggevend.

‘Als kinderen niet hoeven op te ruimen, betekent het dat iemand anders dat voor ze doet,’ zegt een van de onderzoekers. ‘Daarmee worden kinderen niet alleen vrijgesteld van het werk zelf, maar krijgen ze ook niet mee dat bepaalde zaken nou eenmaal gedaan moeten worden en dat iedereen een bijdrage moet leveren aan het geheel’ (het huishouden, red).

Geen magie

‘Door kinderen te laten meehelpen in het huishouden leren ze belangrijke concepten als teamwork en hoe je moet samenwerken – en dat een fijn, opgeruimd huis niet door magie tot stand komt,’ voegt de onderzoekster daar aan toe. Plus: als kinderen het thuis niet al op jonge leeftijd leren, waar dan wel?

Verantwoordelijkheidsgevoel

Trek dat door naar de samenleving, en kinderen die niet hoeven mee te helpen krijgen precies het beeld voorgespiegeld waarmee ze op latere leeftijd niet veel succes zullen oogsten. Logischerwijs is het tegendeel waar voor al die lieve kindertjes die, al dan niet gedwongen, braaf hun kamers opruimen, stofzuigen, de vaatwasmachine in- en uitruimen en al die andere fijne dingen in en om het huis doen: die leren zowel goed zelfstandig als samen te werken en verantwoordelijkheid op zich te nemen.

Dit dus

Als je al bovenstaande niet hebt gelezen volgt hier de moraal van het verhaal:
LAAT JE KINDEREN VOORAL HEEL VEEL EN HEEL VAAK OPRUIMEN.

Business Insider

Reageer op artikel:
Kinderen die meehelpen in het huishouden worden later heel succesvol
Sluiten