Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kinderen 11 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Kinderen willen meer vrouwelijke superhelden op tv (en niet alleen op Wereldmeisjesdag)

Het is vandaag Wereldmeisjesdag! Elk jaar op 11 oktober vraagt Plan International aandacht voor (het gebrek aan) de kansen van meisjes en voor de genderongelijkheid. Dat gaat bijvoorbeeld over het feit dat meisjes minder recht hebben op onderwijs, maar ook over discriminatie, geweld tegen vrouwen en gedwongen kindhuwelijken.

Kortom: alle (grotendeels onzichtbare) problemen waarmee meisjes wereldwijd worden geconfronteerd. Speciaal voor deze dag organiseert Plan International zo’n duizend ‘Girl Takeovers’ om aandacht te vragen voor dat onderwerp. In meer dan 70 landen nemen meisjes tussen de 14 en 24 jaar een hoge positie over in de politiek, het bedrijfsleven, de sport en de media. In Nederland worden meisjes bijvoorbeeld een dag voorzitter van de Eerste Kamer, minister van Defensie en Kinderombudsman.

En op Wereldmeisjesdag hebben we een feministisch nieuwtje: uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen veel meer meisjes op tv willen. Meisjes in de rollen van superhelden, welteverstaan. Dus geen prinsessen met lang haar die gered moeten worden uit een toren (hoewel we Tangled wel heel leuk vinden), maar vrouwen die het kwaad verslaan in hun ééntje.

Meer vrouwelijke superhelden

Dat blijkt uit onderzoek van BBC America en het Women’s Media Center (‘Superpowering Girls: Female Representation in the Sci-Fi/Superhero Genre’). Daarvoor werden ruim 2.400 tieners (van 10 tot 19 jaar) en ouders van jongere kinderen (van 5 tot 9 jaar) gevraagd naar onder andere favoriete superhelden en rolmodellen. De onderzoekers hoopten er aan de hand van die dingen achter te komen hoe de representatie van genders op tv invloed heeft op zelfvertrouwen.

LEES OOK: De traditionele rolverdeling in het huishouden begint al bij kinderen, laat onderzoek zien

Zoals wel verwacht kan worden, waren de rolmodellen van meisjes meestal vrouwen (zoals Wonder Woman) en de rolmodellen van jongens het vaakst mannen (bijvoorbeeld Batman). Het is dan ook geen wonder dat ruim 85 procent van de meisjes vond dat er nu niet genoeg sterke vrouwelijke personages op tv komen. Maar waar we dan weer wél blij mee zijn, is dat ook zo’n 70 procent van de jongens het daarmee eens was. 2 op de 3 jongens vond het leuk als een film een vrouwelijke hoofdpersoon had.

Niet genoeg representatie

Nu zijn we er nog lang niet qua representatie: slechts 12 procent van de strips met superhelden erin, heeft bijvooorbeeld een vrouwelijk hoofdpersonage. En o ja, maar 31,8 procent van de personages (met tekst) in films die vorig jaar uitkwamen, is een vrouw, schrijft Moneyish.

Ook kinderen van kleur gaven aan dat ze helemaal niet genoeg helden in science fiction-series zagen die eruit zagen zoals zij (zelfs niet zonder masker en cape, dus). En dat terwijl het voor veel meer zelfvertrouwen zorgt als je wél genoeg potentiële rolmodellen terugziet in de media.

Kortom: tijd voor meer vrouwelijke superhelden. En o ja, dan liefst eens níet met korte rokjes en hoge hakken – want dat is niet alleen seksualiserend, maar ook gewoon niet zo realistisch als je een schurk op de hielen zit. Welke film wil er beginnen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Moneyish

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme