Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 10 feb 2018

Meidenvenijn: meisjes vechten niet met vuisten (zoals jongens), maar psychisch

Meidenvenijn, een nog betrekkelijk onbekend woord dat oh zo herkenbaar is voor vrouwen die ook meisjes zijn geweest. Want wat kunnen meisjes gemeen zijn. Als bijtjes die aan de ene kant mierzoet gedrag vertonen en aan de andere kant gemene steken uitdelen. Pesten op de meisjes manier. Meerdere boeken werden er al over geschreven en terecht.

De manier waarop meisjes elkaar pesten is heel anders dan hoe jongens dit doen. Toch is er voornamelijk veel aandacht geweest voor hoe jongens pesten omdat het zo veel zichtbaarder is. Luid, hard en fysiek. Meisjes pesten veel minder erg toch? Althans dat was lang het idee. Niet voor niets bestaan er koosnaampjes als kattenkop of roddelkoningin. Typisch meidengedrag. Gemeen? Ja. Erg? Dat viel wel mee. Tot voor kort. Anke Visser is schrijfster van de boeken Meidenvenijn in het basisonderwijs. Ze ontdekte via haar eigen dochter hoe moeilijk het kan zijn als pubertje om weerstand te bieden tegen het pesten en buitensluiten van meisjes onder elkaar.

LEES OOK: De 5 beste films en series over pesten.

Meidenvenijn, wat is het

Meidenvenijn is de dynamiek binnen een groep meisjes waar de rang- en pikorde wordt bepaald om macht uit te oefenen . Het is een machtsspel met de als kenmerken dat het veel subtieler is dan we gewend zijn bij jongens en het is gericht op psychisch aanvallen van andere meisjes om de relatie te verzwakken met anderen. Het vindt plaats via social media maar ook face to face. Op en na school. Te denken valt aan samenklitten, fluisteren, buitensluiten, roddelen, kwaadspreken, geruchten verspreiden, geheimen doorvertellen en dergelijke. Sinds de komst van de mobieltjes op jonge leeftijd met apps en chats als Instagram en WhatsApp is het leven er ook absoluut niet gemakkelijker op geworden. De druk om erbij te horen en mee te gaan in de mores van de groep is ontzettend groot. Niet voor niets kunnen meisjes volledig in paniek raken als hun mobieltje leeg is, er geen wifi is of de telefoon geconfiskeerd door papa en mama. Niet snel genoeg reageren op social media kan je duur komen te staan. Meisjes meten hun eigenwaarde af aan wat anderen van hen vinden. En aan hoeveel sociale contacten ze hebben. Online en offline.

Queen Bees en Wannebes

Een ander boek over het fenomeen meidenvenijn is Queen Bees & Wannebes, waar uitgebreid ingegaan wordt op de rolverdeling binnen meidengroepjes. De rollen:
Queen Bee – De koningin, the leader of the pack.
Hofdames – Komen in verschillende soorten staan dicht bij de koninging
Wannebe – De meelopers, willen er graag bij horen en hebben er veel voor over.
Target – Het meisje dat doel van de pesterijen is. Niet perse een zielig meisje, maar juist een bedreiging voor de Queen Bee
Torn bystanders – Meiden die er buiten staan, niet echt deelnemen, maar ook ook niet durven in te grijpen uit angst mikpunt te worden.

LEES OOK: Hoe deze lerares pesten aanpakt is ongelooflijk goed.

Om pestgedrag aan te pakken moet je van goede huize komen omdat het vaak verborgen voor de buitenwereld plaatsvindt. Voor ouders en leerkrachten is het niet makkelijk om meidenvenijn constructief aan te pakken. In de boeken van Anke Visser krijgen scholen concrete lesmethoden en handvatten mee om een veilige omgeving te creëren en pestgedrag van meiden aan te pakken en op te lossen. In het boek Queen Bees leer je als leerkracht de leidsters te spotten, zodat je het gedrag van deze Queen Bees snel kunt aanpakken.

Meidenvenijn moet altijd de kop in gedrukt worden. Dus heb je als ouder het idee dat je dochter in een meidenvenijn groepje verwikkeld is, ga ermee aan de slag. Neem contact op met school en de leerkracht en roei het bijennest uit!

De boeken van Anke Visser kunnen hier goed bij helpen.

Reageer op artikel:
Meidenvenijn: meisjes vechten niet met vuisten (zoals jongens), maar psychisch
Sluiten