Kids 16 jun 2017 Lizette van Loenen

Meisje (4) noemt moeder dik en we kunnen allemaal wat leren van haar reactie

Als iemand je ‘dik’ noemt, is er waarschijnlijk niemand in de hele wereld die dit als een compliment zou opvatten. Allison Kimmey, moeder van de 4-jarige Cambelle wil een andere lading aan het woord ‘dik’ geven en dat doet ze met een bijzonder mooi bericht op Instagram, begeleid door een pakkende foto.

‘Mama is dik’

‘Mijn dochter noemde me vandaag dik, omdat ik haar vroeg of ze uit het zwembad wilde komen. Op dat moment zei ze tegen haar broertje: ‘Mama is dik’. Toen ik dat hoorde heb ik haar gevraagd om even naar boven te komen zodat we konden praten’, begint ze haar tekst.

Gesprek

Niet alleen nam ze haar dochter mee naar boven, maar ook haar zesjarige zoon. Het gesprek dat ze met haar kinderen had, pakte bijzonder uit. Hoe precies, beschrijft ze onder haar foto:

‘Niemand is dik’

Allison: ‘Wat zei je over mij?’
Dochter: ‘Ik zei dat je dik bent mama, het spijt me.’
Allison: ‘Laten we dat even bespreken. De waarheid is dat ik niet dik BEN. Niemand IS dik. Het is niet iets dat je kunt zijn. Sommige mensen hebben meer vet dan anderen op hun lichaam. Het beschermt je spieren, je botten en het zorgt ervoor dat je lichaam energie krijgt om de dag door te komen. Heb jij vet?’
Dochter: ‘Ja! Hier, op mijn buik.’
Allison: ‘Precies. En je broertje heeft ook vet.’
Zoon: ‘Ik heb helemaal geen vet. Ik ben de dunste, ik heb alleen spieren!’
Allison: ‘Iedereen op de hele wereld heeft vet op z’n lichaam. Het enige verschil is dat sommige mensen er meer van hebben dan anderen. Maar dat maakt die mensen niet minder mooi, beter of goed.’

LEES OOK: 10 x negatieve onzin waar we voortaan doei tegen zeggen

Les

Daarna sluit Allison haar berichtje af met de reden waarom ze dit aan haar kinderen wil meegeven. ‘Elke keer als zich zo’n moment voordoet wil ik het aangrijpen om ze een les te leren. Als ik mijn kinderen het woord op een negatieve manier laat gebruiken en er niks van zeg, dan vind ik dat ik aan fatshaming meedoe en op die manier het stigma voortzet. Ik wil niet dat mijn kinderen denken dat dikke mensen waardeloos, vies, grappig of lelijk zijn.’

Likes en reacties

Dat meerdere ouders het daar heel erg mee eens zijn, blijkt uit het aantal likes dat haar bericht heeft gekregen. Al zeker 32 duizend mensen gaven de foto een hartje en bijna 500 mensen lieten een reactie achter.

Eerder plaatste Allison een berichtje op Instagram toen haar dochter vroeg waarom ze ‘strepen’ op haar buik had. Ze leerde haar toen dat er niks mis is met striae en dat de strepen staan voor gebeurtenissen in je leven. Allison werkt aan een serie boeken, om kinderen zelfvertrouwen te geven. Leuk om haar te blijven volgen dus!

My daughter called me fat today. She was upset I made them get out of the pool and she told her brother that mama is fat. I told her to meet me upstairs so we could chat. Me: "what did you say about me?" Her: "I said you were fat, mama, im sorry" Me: "let's talk about it. The truth is, I am not fat. No one IS fat. It's not something you can BE. But I do HAVE fat. We ALL have fat. It protects our muscles and our bones and keeps our bodies going by providing us energy. Do you have fat?" Her: "yes! I have some here on my tummy" Me: "that's right! So do I and so does your brother!" Her brother: "I don't have any fat, I'm the skinniest, I just have muscles" Me: "actually everyone, every single person in the world has fat. But each of us has different amounts." Her brother: " oh right! I have some to protect my big muscles! But you have more than me" Me: "Yes, that's true. Some people have a lot, and others don't have very much. But that doesn't mean that one person is better than the other, do you both understand? Both: "yes, mama" Me: "so can you repeat what I said" Them: "yes! I shouldn't say someone is fat because you can't be just fat, but everyone HAS fat and it's okay to have different fat" Me: "exactly right!" Them: "can we go back to the pool now?" Me: no ?? __________________ Each moment these topics come up i have to choose how I'm going to handle them. Fat is not a bad word in our house. If I shame my children for saying it then I am proving that it is an insulting word and I continue the stigma that being fat is unworthy, gross, comical and undesirable. Since we don't call people fat as an insult in my household, I have to assume she internalized this idea from somewhere or someone else. Our children are fed ideas from every angle, you have to understand that that WILL happen: at a friends house whose parents have different values, watching a tv show or movie, overhearing someone at school- ideas about body image are already filtering through their minds. It is our job to continue to be the loudest, most accepting, positive and CONSISTENT voice they hear. So that it can rise above the rest. Give me a ?? if this resonated w u! Just do you! Xoxo Allie

Een bericht gedeeld door ALLIE ? Just Do You, Babe! (@allisonkimmey) op

Nu echt bewezen: van een goede relatie word je dikker

Instagram Allison

Reageer op artikel:
Meisje (4) noemt moeder dik en we kunnen allemaal wat leren van haar reactie
Sluiten