Susan Dalstra
Susan Dalstra Kinderen 23 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Bijzonder: dit meisje is geboren met ‘onkambaar’ haar

We worden allemaal wel eens wakker met een bos haar waar geen kam doorheen te trekken is. Voor de kleine Taylor McGowan is dat echter de realiteit van alledag. 

Onkambaar haarsyndroom

Toen Taylor vijf maanden oud was, begonnen haar blonde lokken te groeien. Haar haartjes groeien alle kanten op en zijn met geen enkel product te temmen. Na wat research ontdekten haar ouders Tom en Cara dat hun dochter het ‘onkambaar haarsyndroom’ heeft. Wereldwijd zijn er nu 100 gevallen bekend van mensen met dezelfde aandoening, die in het Latijn ook wel ‘Pili trianguli et canaliculi’ heet.

Genen

Dokter Regina Betz van de universiteit in het Duitse Bonn doet onderzoek naar dit syndroom. Ze ontdekten dat het ontstaat door mutaties van drie verschillende genen (PADI3, TGM3, TCHH). Na onderzoek ontdekte Betz dat zowel Tom als Cara deze genen bij zich dragen. Ze probeerden vanalles om het wilde haar enigszins platter te krijgen, maar niets werkte. Nu hebben ze besloten Taylors natuurlijke lokken te omarmen.

‘We hebben in totaal wel 15 verschillende producten geprobeerd. Ze houdt niet van strikjes en vlechten, dus we hebben ervoor gekozen haar haren wild en los te laten.’ Ze kunnen er ook om lachen: voor Halloween verkleedden ze het meisje als Albert Einstein.

Spontane persoonlijkheid

‘Mensen vragen vaak of ze haar vingers in het stopcontact heeft gehad’, vertelt Cara. ‘Ik vind Taylors haar prachtig. Het is mooi en past perfect bij haar vrije, spontane persoonlijkheid. We willen dat ze haar eigen haar omarmt en van zichzelf houdt zoals ze is.’

Op de Facebookpagina Einstein 2.0 probeert Cara meer bewustzijn voor de aandoening te creëeren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme