Maaike Helmer
Maaike Helmer Body 14 okt 2015

Meisjes die in dít seizoen geboren worden, zijn gezonder!

Zomerkinderen zijn gezonder, nee juist herfstkinderen, nee winterkinderen. Al toen onze oma’s nog jong waren was dit een gespreksonderwerp en eens in de zoveel tijd komt het weer terug. Tegenwoordig vaak ondersteund door onderzoek. De laatste inzichten: zomerkinderen zijn het gezondst!

Welk seizoen de gezondste kinderen oplevert? Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge hebben er nu een studie naar gedaan. Ze onderzochten groeipatronen en lichamelijke ontwikkeling van maar liefst 450.000 Britse mannen en vrouwen om te kijken of het voor je fysieke gesteldheid uitmaakt in welk seizoen je geboren bent.

Wat bleek: het lijkt erop dat vrouwen die geboren waren in de zomer over het algemeen genomen gezonder zijn dan vrouwen die in andere seizoenen zijn geboren. Vrouwen geboren in de zomervakantiemaanden (juni, juli, augustus) hadden een iets hoger geboortegewicht, kwamen wat later in de puberteit en waren langer dan hun leeftijdsgenoten (volgens de onderzoekers aanwijzingen voor een goede gezondheid). Waaróm de ‘zomervrouwen’ over het algemeen gezonder zijn? De onderzoekers denken dat dat kan komen doordat de moeder tijdens de zwangerschap meer zonlicht heeft gezien en er dus meer blootstelling was aan vitamine D (de studie zegt trouwens niets over een betere gezondheid bij zomerjongens).

Eerdere studies beweren wat heel anders…

De onderzoekers gaven aan dat ze eerst de patronen volledig moeten analyseren voor ze een definitieve conclusie kunnen trekken over ‘gezondheidsvoordelen’ van zomerkinderen. Het is trouwens niet de eerste keer dat er een studie gedaan wordt naar gezondheid en seizoen: een eerdere studie (2014) concludeerde juist dat zomerkinderen meer last zouden hebben van stemmingswisselingen (en aandoeningen die daarmee te maken hebben) en wéér een andere studie concludeerde dat winterkids het gezondst waren. Zij zouden langer, (op gezond niveua) zwaarder en slimmer zijn dan kinderen geboren in andere seizoenen. Kortom: het laatste woord is er nog niet over gezegd, maar ben je een zomervrouw, dan heb je op dít moment even het laatste onderzoek om mee te schermen (kan volgend jaar dus weer anders zijn)…

En, ben jij een zomerkind, winterkind, herfstkind of lentekind? Onzin, dit onderzoek? Praat mee op Facebook!

Zwanger? Dit zijn gezonde powerfoods voor jou én je baby!

Reageer op artikel:
Meisjes die in dít seizoen geboren worden, zijn gezonder!
Sluiten