Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 21 nov 2017

Meisjes kosten ouders veel meer geld dan jongens, blijkt uit onderzoek

Meisjesmoeders opgelet. Begin maar vast met sparen, want dat een setje kinderen opvoeden een flinke hap uit je inkomen kost wisten we. Maar meisjes kosten hun ouders grofweg € 35.000 meer. Katsjing. En waar dat aan ligt valt te raden, maar lees toch maar even mee, nu je sowieso even in katzwijm ligt.

Meisjes kosten veel meer geld

Ik kan nu heel hard gnagnagna roepen, hoewel ik heb het al opgeschreven, maar als moeder van drie jongens is dit bericht in de categorie ‘kinderen zijn sowieso heel duur’ toch een meevallertje. Waar je als jongensmoeder heel wat te stellen hebt met je testosteronbommetjes en je regelmatig verlekkerd hebt gekeken naar rustige, meewerkende schattige meisjes is het ook wel eens fijn om te lezen dat een meisjesmoeder ook heel wat te stellen heeft.

LEES OOK: 13 x wat niemand je vertelt over meisjesmoeder zijn.

In dit geval op financieel gebied. En daar zijn de ouders grotendeels zelf debet aan. In de babyperiode is er nog niet zo veel aan hand. Er gaan evenveel luiers doorheen, er worden eenzelfde hoeveelheid kleertjes gekocht, de babyuitzet (kinderwagen, commode, wieg, 1.000 hydrofielluiers) is vergelijkbaar en jongensbaby’s eten niet heel veel meer dan meisjesbaby’s; dat komt later pas.

Cijfers rekenen ons al jaren voor dat rond de leeftijd van 18 jaar een kind zo ongeveer 100.000 heeft gekost. Moneymarket laat zien dat een meisje ontzettend veel duurder is. Waar de jongens op 90.000 blijven steken, racen de meisjes de ton grens door. Tot zo’n 125.000 euro totaal.

Meisjes kosten op een rijtje

Het spenderen van meer euro’s aan meisjes start zo ongeveer op peuterleeftijd, aldus het onderzoek. We kopen meer kleding voor onze dochters (zo’n 37% meer). Kleding voor meisjes is vaak duurder dan voor jongens. Als ik denk aan de complexiteit van de jurkjes en vestjes tegenover de simpele t-shirts en jeans van mijn jongens, klinkt dat niet geheel vreemd.

En vanaf de peuters loopt het alleen maar op. De duurste periode is die van het opgroeiende tienertje. De talloze make-upjes en verzorgingsproducten doen hun intrede in huis. Tijdens een borrel vertelde een moeder met een dochter van 10 jaar oud me dat ze 6 verschillende deo’tjes op haar kamer heeft staan. Die ze kan inzetten al naar gelang de ‘mood’ waarin ze verkeert. Of ze naar sport gaat, naar school, naar een feestjes of gaat chillen met vriendinnen. Mijn 9-jarige ventje draagt nog braaf alles wat ik voor hem koop. Alleen moet ik niet meer aankomen met t-shirts met te drukke, kinderachtige prints. Voor de rest is het allemaal wel best. En deo? Gelukkig is hij nog een geurig bloemetje en hoop ik de deo’s nog lang niet te hoeven kopen.

Geinig weetje uit het onderzoek is dat tienerjongens wel in staat zijn om 10% meer zakgeld los te troggelen van hun ouders, dan de meisjes. Maar dit bedrag weegt niet op tegen alle blinkende en glimmende accessoires, lippenstiftjes en mascara’s die ‘verorberd worden’ door de meiden.

Rest mij om dit onderzoek verre te houden van de digitaal gefixeerde ogen van mijn jongens. Voor ik het weet, slaan ze er een slaatje uit door me om de oren te slaan met hoe goedkoop ze eigenlijk wel niet zijn en dat het hoog tijd wordt voor een nieuwe iPhone of XBox ONE…

Reageer op artikel:
Meisjes kosten ouders veel meer geld dan jongens, blijkt uit onderzoek
Sluiten