Redactie
Redactie Kids 23 feb 2016

Meisjesnamen die ooit jongensnamen waren

Engelse namen zijn steeds populairder in Nederland. In bijna elke klas zit tegenwoordig wel een James, Ruby of een Lynn. Weet wel: sommige Engelse namen hebben in de loop der tijd een sekseverandering ondergaan.

NB. Onderstaande ‘categorisatie’ staat los van creatievelingen die anno nu hun dochter Max noemen (Mark Zuckerberg) of toch wel de onomstotelijke jongensnaam James in haar geboortecertificaat laten optikken (Blake Lively).

[STAP stap=”1″]

Lynn

Tot de jaren ’40 waren het vooral mannen die deze naam – die ‘meer’ (van water) betekent. Daarna werd het voor eens en altijd een meisjesnaam, en een hele populaire ook.

[STAP stap=”2″]

Taylor

Ik heb er persoonlijk moeite mee Taylor Swift de credits te geven voor de vervrouwelijking van deze naam die ooit louter mannelijk was, maar je mag tot op zekere hoogte wel vaststellen dat die transformatie dankzij haar here to stay is.

[STAP stap=”3″]

Ashley

Een naam die doorgaans voor jongens én meisjes gebruikt wordt, maar het was toch echt buurjongen Ashley waar Scarlett in Gone With the Wind zo heimelijk verliefd op was. Pas in de jaren ’60 werd het ook een gebruikelijke meisjesnaam, zover tot begin jaren ’90, toen het in Engelstalige landen één van de meest populaire meisjesnamen was.

[STAP stap=”4″]

Dana

Grappig genoeg is één van de betekenissen van deze naam ‘uit Denemarken’ (Dane), maar dat zal voor weinig mensen de leidende gedachte zijn bij het kiezen van die naam voor een dochter. Tot de jaren ’50 waren er in Engelstalige landen alleen mannelijke Dana’s, vanaf de jaren ‘60 gingen ook vrouwen met de naam aan de haal, soms bij wijze van vrouwelijke variant van Dan of Daniel. Ook grappig: weet je nog, de eerste travestiet die ooit het Songfestival won? De Israelische Dana International. In Israël is Dana namelijk al heel lang een meisjesnaam die God is my judge betekent.

[STAP stap=”5″]

Morgan

Water speelt duidelijk een bijzondere rol bij namen, want waar Lynn ‘meer’ betekent, betekent Morgan ‘oceaan’ of ‘zee’. Tot de jaren ’80 waren er vooral jongensachtige Morgans, maar mede met dank aan de actrice (in die tijd) Morgan Fairchild – o.a. in Dallas – verscheen de naam nadien steeds vaker op geboortekaarten voor meisjes.

[STAP stap=”6″]

Whitney

Waar Morgan Fairchild ‘schuldig’ is aan de introductie van Morgan als meisjesnaam, mag Whitney credit opeisen voor deze. Tot de jaren ‘70 was Whitney namelijk veel meer een jongensnaam. In de jaren erna schommelde ‘ie nog een beetje heen en weer, totdat Whitney er in de jaren ’80 definitief een onuitwisbare feminiene touch aan gaf.

Ook namen als Blair, Syndey, Vivian, Sandy, Beverly, Quinn, Gale, Allison, Hilary en Lindsay behoorden eerst meer aan jongens toe dan aan meisjes, maar zijn de afgelopen decennia naar de andere kant verhuisd.

Tot slot: ik ken een jongen die Kim heet en een andere jongen die Sanne heet. Het zijn nota bene vrienden van elkaar (true story). Ken jij ook dit soort ‘uitzonderingen’? Vertel het op onze Facebookpagina.

Dit zijn 17 namen waar je kind het later moeilijk mee zal gaan krijgen >>

Reageer op artikel:
Meisjesnamen die ooit jongensnamen waren
Sluiten