Mensen die flink vloeken zijn verbaal mogelijk zelfs intelligenter dan anderen

Mensen die vaak vloeken en scheldwoorden gebruiken kunnen weer opgelucht ademhalen. Het lijkt namelijk bewezen dat wanneer je veel vloek- en scheldwoorden kent en gebruikt, je op normale verbale intelligentie zelfs hoger scoort dan gemiddeld.

Aan het fenomeen vloeken hangt meestal een naar luchtje. Wanneer er iemand in de trein hardop staat te vloeken, irriteren we ons allemaal aan die persoon. Meestal wordt er zelfs gesuggereerd dat die persoon in kwestie ook niet de slimste is. Het komt in ieder geval niet altijd even intelligent over zullen we maar zeggen. De uitkomst van dit onderzoek van Language Sciences zal dus vriend en vijand van sterke woorden verbazen.

LEES OOK: 19 dingen die je wilt uitschreeuwen tijdens de bevalling, maar (meestal) niet doet

Geen verband

Volgens het onderzoek heeft het vele schelden namelijk geen negatieve verhouding tot de ‘normale’ verbale intelligentie . Tweehonderd studenten (18 – 22 jaar) deden mee aan het onderzoek, een zogenoemde Controlled Oral Word Association Test. Bij deze test worden zowel schriftelijke als mondelinge examens gehouden in drie specifieke categorieën: algemene spreekvaardigheid, taboe-woorden (shit, fuck, klootzak) en de categorie dieren (vleermuis, vogel en tijger bijvoorbeeld).

Betere woordenschat

Wat blijkt? Mensen die veel schelden, hebben ook een betere algemene woordenschat. ‘Taboe- en scheldwoorden liggen in dezelfde verhouding. Hoe meer woorden je in de ene categorie weet te bedenken, hoe meer woorden je in de andere categorie weet. Zowel schriftelijk als mondeling,’ vertelt dr. Timothy Jay, bedenker van het onderzoek.

Het onderzoek heeft veel aandacht gekregen, omdat het lijnrecht tegenover de gedachte staat die iedereen al jaren heeft. ‘Kinderen vloeken soms ook. Het is normaal voor mensen om te weten hoe je moet vloeken,’ concludeert Jay.

Shit zeggen waar de kinderen bij zijn? Niets mis mee zeggen deze wetenschappers

Medical Daily

Reageer op artikel:
Mensen die flink vloeken zijn verbaal mogelijk zelfs intelligenter dan anderen
Sluiten