Mensen die hun huis uitbundig versieren met kerstverlichting zijn sociaal en open

Dikke kans dat je afgelopen weekend te vinden was op een kerstmarkt of in een tuincentrum om een kerstboom te scoren. En hoe staat het met de verlichting? Heb je je ingehouden of is ‘t huis een fonkelend tafereel met misschien zelfs wel lichtgevend rendieren en kerstmannen? Onderzoek zegt dat een huis met uitbundige kerstversiering laat zien dat je sociaal bent.

Ik hou ervan. Maar mijn wederhelft houdt er nog veel meer van. Lichtjes. Zodra de sint zijn hielen heeft gelicht duikt hij de zolder op. Op zoek naar de kerstdozen. Na een enkele zucht en vloek over ontbrekende snoeren, kapotte verlichting en gesneuvelde kerstballen komt hij met een grote glimlach beneden. Het feest kan beginnen. En dan moeten we natuurlijk naar het tuincentrum, want zoals dat is met elke verslaving; je groeit er langzaam in en wil steeds meer.

Versierd huis

Dus hebben we dit jaar een uitbundige hoeveelheid versierde bomen en hangen de lichtjes aan en om het huis te shinen. Vooruit ik laat er een foto van zien.

LEES OOK: Waarom je nog snel maffe sokken moet scoren voor onder de kerstboom.

We houden het overigens niet beperkt tot alleen de lichtjes. Geheel tegen mijn eigen verwachting in ben ik gaan houden van onze ‘levensgrote’ kerstman die wij vanuit Oostenrijkse hoek kregen van mijn schoonvader. Vooruit ook deze verdient een plekje in dit artikel, ho-ho-ho.

LEES OOK: Even checken of je echt helemaal into kerst bent.

Maar al die gezelligheid en lichtjes zeggen dus wat over wie je bent en wat je communiceert naar de buitenwereld. Onderzoek dat gepubliceerd werd in The Journal of Environmental Psychology beweert namelijk dat mensen die uitbundig zijn in hun buitenkerstverlichting sociale en open mensen zijn. Met hun kerstverlichting zeggen ze eigenlijk ‘dit is een gezellige buurt’ en ‘je kunt bij me binnenlopen.’

Groot lichtverbruikers uit het onderzoek gaven zelfs aan dat ze met hun lichtjes hoopten op meer contact in de buurt. Zeker als er nog weinig contact is of als je nieuw in een buurt bent.

Borrel met de buren

Als ik dat even reflecteer aan ons eigen gevoel. Ja, we zijn nieuw in onze buurt en nee, we hebben nog niet veel contact met onze buren. Onze schuin overburen hebben net zo’n heerlijke hoeveelheid lichtjes in de tuin hangen en ik associeer dat zelf toch ook met gezelligheid. Het zou me niet verbazen als bij hen ‘s avonds ook een pan glühwein staat op te warmen. Ik zie mezelf de komende dagen wel aanbellen om een opmerking over de tuin te maken en ze uit te nodigen voor een glaasje zelfgemaakte glühwein. Die pan staat bij ons al een week op het vuur. Wat een goddelijk lekker spul is dat toch.

We nodigen vrienden uit om bij de haard een borrel te drinken

Toch is onze hoofdreden puur dat we genieten van de sfeer die het oproept en zodra ik thuiskom van een dag werk word ik instant vrolijk van de warmte en gezelligheid die op je afkomt als je thuiskomt. Overigens nodigen we meer dan ooit onze vrienden uit om bij de haard een borrel te komen drinken. December en met name kerst is en blijft een periode van verbinding, connectie maken en samen zijn. Als de kerstverlichting daar bij helpt dan is dat mooi meegenomen. Wij genieten er nog even een paar weken van. Eerlijk gezegd houden we ons absoluut niet aan de ‘regel’ dat alles met drie koningen weer weggehaald wordt. Goed de boom gaat de deur uit, maar die lichtjes laten we hangen tot de Paashaas zijn entree doet.

En lieve buren, mochten jullie dit lezen: de deur staat misschien niet wagenwijd open (te koud), maar de lichtjes zeggen ‘kom binnen, we hebben de borrel aan!’

Reageer op artikel:
Mensen die hun huis uitbundig versieren met kerstverlichting zijn sociaal en open
Sluiten