Mensen die klaar staan voor anderen leven langer (en zijn gelukkiger)

Niet alleen een gezond eetpatroon, genoeg beweging, en niet roken dragen bij aan een lang en gezond leven, want vanaf nu kun je daar ook hulp aan anderen bij schrijven. Want hoe behulpzamer je bent, hoe langer je zelf leeft.

Nu hoef je je dus nooit meer schuldig te voelen als je aan oma vraagt of ze alsjeblieft (weer) wil oppassen, want daar ondervindt zij dan weer de voordelen van. Anderen helpen, is tenslotte werken aan een langer leven. Dat hebben de onderzoekers van de universiteit van Basel (Zwitserland) ontdekt.

Vijf jaar langer

Uit de resultaten blijkt dat mensen die veel voor andere mensen doen, zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, langer leven. Het onderzoek is voor een gedeelte gebaseerd op cijfers van een verouderingsonderzoek uit Berlijn, waarin onderzoekers de levensduur en hulpvaardigheid van meer dan 500 mensen tussen de 70 en 103 jaar oud onderzochten.

LEES OOK: 10 dingen die ik later als schoonmoeder nooit ga doen

Het onderzoek was puur gericht op mensen die op vrijwillige basis anderen uit hun sociale kring helpen. De mensen die weinig deden voor mensen in hun sociale kring, leefden zeker vijf jaar korter, dan mensen die veel betekenden voor vrienden en familie. Je krijgt er tegelijkertijd ook een geluksgevoel van om anderen te helpen, iets wat talloze onderzoeken over altruïsme al hebben aangetoond. Gelukkiger ouder worden, daar teken je toch voor?

Alles waar ‘te’ voor staat…

Natuurlijk moet je ook dit niet overdrijven, want juist teveel hulp kan averechts werken, omdat stress dan de overhand krijgt. En dat heeft weer een negatief effect op zowel je fysieke als mentale gezondheid.

Oppassen werkt niet alleen positief op je levensduur, maar het is ook goed voor de hersenen (van oma)

Universiteit van Basel

Reageer op artikel:
Mensen die klaar staan voor anderen leven langer (en zijn gelukkiger)
Sluiten