Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 5 feb 2017

Mensen die laat naar bed gaan zijn slimmer en snoozen vaker

Ben je ‘s avonds nog laat op? Goed nieuws, want dan beschik je waarschijnlijk over een goed stel hersens. Dat geldt trouwens ook voor kinderen. Say what?! Volgens experts heeft dit alles te maken met onze evolutie.

Er is niks fijner dan zo af en toe lekker vroeg je bed in te duiken. Vooral als je weet dat het buiten vriest en je bed lekker warm is. Voor sommige mensen zit zo’n vroegertje er bijna nooit in, want zij kunnen gewoonweg niet voor een bepaalde tijd in slaap vallen (heb ik persoonlijk geen last van, want #teamaltijdmoe).

Slaappatronen onderzocht

Experts onderzochten de slaappatronen van een representatief aantal jonge Amerikanen, en ondervonden dat hoe later ze gingen slapen, hoe hoger hun IQ was. Zo gingen kinderen die tijdens hun jeugd een IQ van 75 of lager hadden, rond kwart voor twaalf naar bed als jong volwassene. En de mensen die als kind een hoog IQ hadden (125 of hoger) gemiddeld rond half één, als ze zelf hun bedtijd mochten kiezen. Dat gold voor beide groepen zowel in het weekend (als ze geen afspraken hadden de volgende dag) als doordeweeks, wanneer ze wel hun bed uit moesten voor een afspraak.

LEES OOK: Apart slapen heeft zo zijn vooroordelen

Zoveel mogelijk dingen op één dag

Volgens de experts heeft dit alles te maken met onze levensstijl van tegenwoordig. Onze voorouders gingen er vroeg in, en stonden ook weer vroeg op. Door de jaren heen gingen mensen steeds later naar én weer uit bed, omdat ze zoveel mogelijk activiteiten in één dag willen proppen.

Een ander leuk detail is dat uit onderzoek bleek dat de mensen die laat gaan slapen, eerder geneigd zijn om te snoozen. Wie luistert naar zijn lichaam en zich niet schikt naar ‘de dictatuur van de wekker’, zal meer zijn passie najagen en eigen oplossingen voor problemen vinden. En dat maakt de snoozers creatiever en onafhankelijker.

Meer geld

Een andere studie, van de universiteit van Madrid, heeft bewezen dat mensen die als kind later naar bed gingen, als volwassene meer geld in het laatje brachten. En goed nieuws voor mensen die het juist fijn vinden om vroeg op te staan: zij scoorden in hun jeugd beter op toetsen. Hoogstwaarschijnlijk omdat de laatslapers nog niet helemaal wakker waren…

Een ander onderzoek bewijst dat baby’s die slecht slapen, een lastige peuter worden.

Bron hoofdbeeld: We Heart It

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Personal.lse.ac.uk

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Mensen die laat naar bed gaan zijn slimmer en snoozen vaker
Sluiten