Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Gezondheid 4 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Mensen die maffe sokken dragen zijn slim, succesvol en creatief

Wat een sok al niet kan doen en teweeg brengen, blijkt uit diverse onderzoeken die beargumenteren dat het dragen van gekke, kleurrijke sokken staat voor mensen die succesvol zijn. En niet alleen dat. Die maffe sokken zeggen heel veel over de drager ervan.

Laten we beginnen met de claim op het dragen van maffe sokken. Mannen en vrouwen die gekke, kleurrijke sokken dragen zijn onafhankelijk, succesvol, interessant, baanbrekender en creatiever. Althans dat beweren experts. Denk bij dit soort sokken aan maffe dierenpatronen, bolletjes, streepjes, gifgroen, neonroze. Het maakt niet uit hoe gek, als je ze maar overtuigend draagt.

De drager van maffe sokken communiceert namelijk met de wereld ‘ik conformeer mij niet, ik durf te dragen wat ik wil en dat maakt mij uniek’. Hiermee schoppen ze aan tegen conformiteit en regels. Bij een zakenpak draag je donkerblauwe of zwarte sokken, toch?

Wat je draagt geeft weer wie je bent en wat je uitstraalt, zo lezen we in een artikel op Quartz. Gekke sokken geven je een meer creatief, ondernemend en funky imago, dat zeker in bepaalde vakgebieden helpt om te laten zien wat je in je mars hebt. Een voordeel van de persoon ‘met de gekke sokken’ zijn is dat het je helpt je eigen merk op te bouwen. Mensen gaan je zien als creatiever en gedurfder en je kunt zelfs eerder een potje breken als je de ‘regels overtreedt’ in andere situaties. Je sok als back up voor gedurfd gedrag. Ik voel er wel wat voor.

Psychologisch gezien kunnen mensen die zich gedurfd kleden rekenen op meer ontzag en een hogere status in hun (werk)omgeving. Gekke kledingkeuze kan worden geassocieerd met een hogere status en competentie, beargumenteren onderzoekers aan Harvard University naar non-conformistisch gedrag.

Sterker nog, zodra je bewust gekke sokken gaat dragen, kan je gedrag veranderen naar meer gedurfd, uitdagender en creatiever. Dit fenomeen wordt enclothed cognition genoemd en zegt zoveel als dat wat we dragen invloed heeft op hoe we ons uiten. Het geeft ons het zelfvertrouwen om zaken op te pakken die we eerder niet aandurfden.

Dit lezende kan ik maar één ding concluderen. Ik ren nog snel even naar een sokkenwinkel of bestel bij Happy Socks of op Etsy een rijtje maffe sokken. Het ergste wat je kan overkomen is dat je je naar je sokken gaat gedragen en dan wordt het nog een zeer succesvol jaar!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mensen die maffe sokken dragen zijn slim, succesvol en creatief
Sluiten