Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Persoonlijk 7 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Mensen die tegen hun huisdier praten zijn intelligenter

Praten tegen je huisdier, wie doet het niet? Je voelt toch altijd de neiging om het dier op de hoogte te brengen van wat er gaande is in je leven. Voel daar niet langer enige vorm van schaamte over, want mensen die tegen hun huisdier (of plant, of auto) praten zijn een stuk intelligenter dan mensen die dit niet doen.

Ik voel me altijd een beetje stom als ik de hond van mijn ouders uitlaat, en tijdens de wandeling roep dat hij ‘niet zo moet treuzelen en door moet lopen’. Niet dat hij er iets van verstaat, maar om de een of andere reden denk ik dat hij daadwerkelijk minder lang aan dat struikje ruikt als ik hem verbaal aanspoor.

Niet kinderachtig en dom

Nicholas Epley, gedagswetenschapper en professor aan de universiteit van Chicago deed onderzoek naar mensen die tegen hun huisdieren praten. Er is zelfs een medische naam voor, namelijk antropomorfisme. ‘Vaak wordt dit gedrag gezien als kinderachtig en dom, maar het is dus eigenlijk een teken van sociale intelligentie’, aldus Nicholas.

Actieve sociale waarneming

Volgens de onderzoeker doen we dit niet alleen bij huisdieren, maar bij verschillende objecten. Het is namelijk zo dat we geneigd zijn om objecten zoals een auto, een camera, een computer of een kledingstuk een naam te geven. Op die manier creëer je een ‘relatie’ met het ding of zelfs de gebeurtenis. Voorbeeld: we denken dat onze kat ‘boos’ is, en we vragen aan onze auto ‘waarom hij niet gewoon start’. Deze dingen bewijzen dat je een actieve sociale waarneming hebt, wat weer getuigt van een hogere intelligentie.

LEES OOK: Kinderen die opgroeien met huisdieren hebben daar voordelen aan

Waarom praten we tegen dieren en objecten?

Volgens Nicholas zijn er verschillende redenen waarom we antropomorfiseren. Mensen zijn namelijk in eerste instantie geneigd om objecten een naam te geven als ze er een gezicht in zien. We vinden het leuk om te doen alsof we er zogenaamd vrienden mee zijn. Het deel wat ervoor zorgt dat we tegen objecten praten, wordt geregeld door hetzelfde deel van onze hersenen dat ons de capaciteit geeft om dodelijke vijanden van vrienden te onderscheiden.

Onvoorspelbaarheid

Een andere reden is dat mensen onvoorspelbaar zijn, en we daarop inspelen door ze te ondervragen en ons inlevingsvermogen te gebruiken, zijn we geneigd dit ook bij objecten te doen. Als je auto om een onverklaarbare reden niet wil starten, is het dus logisch dat je je op een bepaalde manier wil inleven in de auto, om te begrijpen waarom ‘hij dat doet’. Hoe groter je inlevingsvermogen, hoe groter je slimheid voor empathie. Oftewel, de hoogte van je EQ (sociale IQ).

Onderzoek bewijst: kinderen vinden hun huisdier(en) leuker dan een broertje of zusje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

quartz

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Mensen die tegen hun huisdier praten zijn intelligenter
Sluiten