Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Gezondheid 13 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Wedden dat jij deze feitjes over je menstruatie (nog) niet kent?

Jij zult je eerste menstruatie waarschijnlijk nooit meer vergeten. Nu jaren later ben je eraan gewend, en kijk je niet meer op van de maandelijkse bloedingen. Van je tienerjaren tot de menopauze word jij gemiddeld zo’n 450 keer ongesteld. Da’s niet niks. En toch zul jij verbaasd zijn bij het lezen van deze feitjes over je menstruatie.

Wist je bijvoorbeeld dat je je menstruatiebloed voor wel meer doeleinden kunt gebruiken?

Feiten over je menstruatie

Here you go, vijf feitjes over je menstruatie waarvan jij waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord.

1. Je bent ongeveer zeven jaar (!) in je leven ongesteld

Say what?! We gaan dan uit van de ‘gemiddelde’ menstruatiecyclus. Een gemiddelde vrouw menstrueert 40 jaar (van haar 12e tot 51e levensjaar). Dat betekent dat je bijna 500 keer in je leven het maandverband erbij pakt. Als jouw menstruatie vijf dagen duurt, ben je 2500 dagen ongesteld: zo’n zeven jaar.

2. Je stem klinkt anders tijdens je menstruatie

Dat je hormonen nogal verschillen gedurende je menstruatiecyclus wist je misschien al. Maar wist je ook dat je oestrogeen- en progesteron level invloed hebben op de hoogte van je stem?

Uit onderzoek blijkt dat je stem het meest aantrekkelijk is tijdens je ovulatie, en het minst aantrekkelijk tijdens je menstruatie. Dit komt door de veranderingen in je hormonen. Wanneer je oestrogeengehalte hoog is, maakt je strottenhoofd meer slijm aan waardoor je stem een tikkie anders klinkt. Weten we dat ook weer.

3. Je kunt zwanger raken tijdens je menstruatie

Eén van de feiten over menstruatie die veel mensen niet weten is dat je technisch gezien zwanger kunt raken tijdens je menstruatie. De kans is kleiner dan tijdens je meest vruchtbare dagen, maar een bevruchting tijdens je menstruatie is dus niet uitgesloten.

Wanneer jij namelijk een korte menstruatiecyclus hebt, dan zal je eisprong kort na je menstruatie plaatsvinden. Als jij tijdens je menstruatie seks hebt, is er een kans dat de zaadcellen dus nog in leven zijn tijdens jouw ovulatie.  Het mag duidelijk zijn dat de kans heel klein is, maar onmogelijk is het zeker niet.

4. Tuinieren tijdens je menstruatie

En dan hebben we het niet over onkruid wieden. Wist je dat je je bloed tijdens je menstruatie kan gebruiken voor je planten (excuse me?!)? Je bloed bezit namelijk drie belangrijke stofjes waar planten heel blij van worden: stikstof, fosfor en kalium. Als jij nog niet bent afgeschrikt van het idee en jij je bloed daadwerkelijk wilt gebruiken wil jij deze tips toepassen:

  • Gebruik een menstruatiecup
  • Gebruik je bloed meteen nadat je je menstruatiecup verschoont
  • Je moet goed roeren voordat je het bloed gebruikt (ieuww!)

5. Rokers gaan twee jaar eerder in menopauze

En is een kans dat jij tijdens het lezen van dit artikel een sigaretje opsteekt. Volgens de laatste statistieken rookt namelijk zo’n bijna 22 procent van vrouwen tussen 30-49 jaar. Als jij er af en toe eentje op steekt zul je nog niet zoveel verschil merken, maar paf jij er aardig wat weg dan kun je jouw menopauze wel twee jaar eerder krijgen dan iemand die niet rookt.

Daarbij hebben rokers meer last van de symptomen tijdens de menopauze. Rokers ervaren meer last van opvliegers en nachtelijk zweten dan niet-rokers. Nog een goede reden om te stoppen dus!

Dit bedrijf doet aan ‘paid period leave’ en wij willen het ook want werken tijdens je heftigste dagen kan echt een hel zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wedden dat jij deze feitjes over je menstruatie (nog) niet kent?
Sluiten