Julia van Buuren
Julia van Buuren Gezondheid 7 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Weer ongesteld na de bevalling: dit kun je verwachten van je menstruatie

Tijdens je zwangerschap hoefde je geen seconde na te denken over je menstruatie, maar na de bevalling komt de cyclus langzamerhand weer op gang. Is het nog niet zo ver, maar wil je alvast weten hoe het zit met ongesteld worden na de bevalling? Dit is wat je te wachten staat.

Wat kun je verwachten van de menstruatie na de bevalling?

Na negen maanden zwangerschap én een klein mensje op de wereld zetten, heeft je lichaam even de tijd nodig om de draad weer op te pakken.

Wanneer word je voor het eerst ongesteld na de bevalling?

Ben je benieuwd wanneer je de tampons en maandverbandjes weer tevoorschijn moet halen? Dat hangt er vanaf: geef je borst- of flesvoeding?

Als je enkel flesvoeding geeft, kan het zes tot acht weken duren voordat je menstruatie op gang komt en je dus weer ongesteld wordt. Als je geen borstvoeding geeft, stopt de melkproductie en wordt de hormoonhuishouding weer ‘normaal’. Dit betekent dat de menstruatie ook weer op gang komt.

Prolactine

Als je alleen borstvoeding geeft, duurt het meestal langer totdat je menstruatie weer op gang komt, en je weer ongesteld wordt. Als je borstvoeding geeft, maakt je lichaam namelijk hormonen (prolactine) aan die de eisprong onderdrukken. Het is lastig om te zeggen wanneer de menstruatie terugkeert, want dit hangt van verschillende factoren af. Het kan vier maanden, maar ook een jaar duren.

Als je borst- en flesvoeding combineert, kan het ongeveer twee tot drie maanden duren totdat je voor het eerst vloeit.

Wat is er ‘anders’ aan de menstruatie na de zwangerschap?

De eerste menstruatie na de bevalling zal waarschijnlijk niet hetzelfde zijn als negen maanden geleden. Dit komt onder andere doordat het lichaam te maken krijgt met veel hormonale veranderingen en de baarmoeder weer terug krimpt naar de normale omvang.

Er is geen ‘standaard’ voor de eerste menstruatie na de bevalling. De veranderingen zijn voor iedere vrouw verschillend, maar dit kun je in meerdere of mindere mate verwachten:

  • De menstruatiekrampen kunnen milder of heviger zijn;
  • De hoeveelheid bloedverlies kan af- of toenemen;
  • De menstruatiecyclus kan (on)regelmatiger zijn;
  • Er kunnen kleine stolsels in het bloed zitten.

Deze kleine veranderingen zijn geen redenen om je zorgen te maken. Dit geeft namelijk aan dat je lichaam druk bezig is om je menstruatiecyclus weer op gang te brengen. Als je je lichaam even de tijd geeft, zal je menstruatie na een tijdje weer ‘als vanouds’ zijn.

Als je menstruatie écht flink is veranderd (denk bijvoorbeeld aan extreem bloedverlies of grote bloedstolsels), is het verstandig om toch contact op te nemen met je huisarts.

Anticonceptie door temperatuur meten

Nadat je weer ongesteld bent geworden, is de kans groot dat je niet gelijk weer zwanger wil raken. Anticonceptie biedt dan een uitweg. Naast de standaard anticonceptiemethodes, zoals de pil, spiraal en condooms, kiezen steeds meer vrouwen voor natuurlijke alternatieven.

Zo is de Daysy populair, dit apparaat meet je lichaamstemperatuur en laat zien wanneer je vruchtbaar bent en wanneer je wel of niet onbeschermde seks kunt hebben. Daarnaast zijn er ook meerdere apps waarin je makkelijke je cyclus kunt bijhouden.

Andere factoren

Maar wat blijkt: 23 procent van de vrouwen die deze natuurlijke methoden gebruiken raken toch zwanger. Anne Timmermans, gynaecoloog in het Amsterdam UMC, verklaart dit: “Je kunt je temperatuur inderdaad heel nauwkeurig meten met zo’n apparaat. Maar dat percentage zegt niets over hoe goed je beschermd bent tegen een zwangerschap”, vertelt ze.

Niet alleen de lichaamstemperatuur, maar ook het baarmoederslijmvlies en de levensduur van het zaad van je partner zijn belangrijke factoren als het op vruchtbaarheid aankomt. Daarnaast verschilt het aantal vruchtbare dagen per vrouw.

Als je na je bevalling weer op zoek bent naar een betrouwbare (hormoonvrije) vorm van anticonceptie is het verstandig om als eerst de opties met je huisarts te bespreken.

6 bizarre dingen die er met je lichaam gebeuren als je ongesteld bent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme