Fenna Brinkmann
Fenna Brinkmann Gezondheid 18 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Dit is hoe je mentaal gezond blijft tijdens de uitbraak van het coronavirus

Het is je vast niet ontgaan: het coronavirus is here to stay. Althans, de komende periode lijkt het virus nog wel even in Nederland aanwezig te zijn. We weten inmiddels wat we kunnen doen om fysiek gezond te blijven, maar wat kunnen we doen om mentaal gezond te blijven tijdens de uitbraak?

Het is niet altijd makkelijk om je mentaal goed te voelen als angst en paniek overheerst. Wij vertellen je hoe je dat wel doet.

Coronavirus

The World Health Organization (WHO) heeft verklaard dat het coronavirus officieel een pandemie is. COVID-19, oftewel het coronavirus, neemt de wereld over. En het is zeker niet zomaar een griepje, je wordt er echt heel erg ziek van. Het kabinet heeft zelfs besloten dat alle horeca, scholen, kinderopvang en sportclubs dicht gaan en dat iedereen zoveel mogelijk binnen moet blijven. Kortom: ons dagelijkse leven ligt op zijn gat.

Toch is het belangrijk om je bewust te zijn van je mentale gezondheid, zowel voor jezelf als voor de medemens. Terwijl drogisterijen en supermarkten langzaam leeg worden gekocht, is het lastig om niet in paniek te raken. Te veel zorgen maken is niet de juiste oplossing om met de situatie om te gaan. Dus, haal diep adem, houdt het in voor tien seconden en laat rustig los. Het is tijd om een beetje tot rust te komen.

Hoe ga je om met paniek?

Als je nog nooit echt last hebt gehad van paniek, kan het nu toch heel vervelend aanvoelen. De beste manier om hiermee om te gaan is je gevoelens te accepteren en jezelf zo min mogelijk angst in te praten.

Begin door te stoppen met het om de vijf minuten refreshen van je nieuwsfeed. De media deelt veel verschillende berichten en sommige zaaien juist angst. Het is het beste om de officiële instanties in de gaten te houden. Je zal snel merken dat je mentale gezondheid erop vooruit gaat.

“Limit daily viewing and consumption of news media,” vertelt Erika Martinez, psycholoog bij Envision Wellness. “If you’re worried about going to public places, call ahead and ask what they’re doing to maintain hygiene and cleanliness.” Zorg er natuurlijk voor dat je handen schoon blijven en als je niet naar buiten hoeft te gaan, doe dat dan niet. “Ask if you can convert in-person meetings to online ones,” zegt Martinez. Doe vooral wat goed voor jouw mentale gezondheid voelt.

Wat te doen als je in quarantaine zit?

Inmiddels zitten we allemaal thuis in quarantaine, althans, we gaan zo min mogelijk de deur uit. Thuis zitten kan soms behoorlijk saai zijn, dus daarom is het extra belangrijk om je mentale gezondheid serieus te nemen. “Make sure that you are following medical recommendations. This will give you peace of mind that you’re doing everything within your power to avoid spreading the disease and maintaining/recovering your health,” vertelt Martinez.

Houd contact met je familie en vrienden en blijf bezig. Leer iets nieuws, speel een spel, lees een boek of volg een online cursus. Als je echt in paniek bent, probeer dan mindfulness of ademhalingsoefeningen om te relaxen. “Practice relaxation techniques like diaphragmatic breathing, guided meditations, or progressive muscle relaxation”, geeft Martinez als advies. Zorg ervoor dat je gezond eet en dat je je mentale gezondheid serieus neemt. Een gezonde geest is minstens zo belangrijk als een gezond lichaam. Take care.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is hoe je mentaal gezond blijft tijdens de uitbraak van het coronavirus
Sluiten