Maaike Helmer
Maaike Helmer 1. Categories 2 september 2015

Met deze 5 eetgewoontes verleng je je leven!

Je altijd al afgevraagd hoe de oudste mensen ter wereld eten? Het blijkt dat er een aantal overeenkomsten zijn, en die willen we je niet onthouden…

1. Ontbijt groots

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die minstens de helft van hun dagelijkse calorieën uit hun ontbijt haalden, lagere glucosewaarden, lagere insulinewaarden en verlaagde triglyceridewaarden (slechte vetten) hadden. Ook vielen ze af; in drie maanden maar liefst ongeveer acht kilo.

2. Die buik hoeft niet vol

Schep 80% op van wat je op zou kunnen. Dat zorgt ervoor dat je makkelijker op gewicht blijft en bewuster bezig bent met je maaltijden. Consequent wat minder eten wordt trouwens ook in verband gebracht met het vertragen van typische ouderdomsverschijnselen (rimpels, anyone?). In veel landen waar mensen heel oud worden, wordt ook dankgezegd voor het eten. Dat voert misschien wat ver, maar even nadenken over wat er allemaal op je bord ligt en welke weg het heeft afgelegd om daar te komen, maakt je wel degelijk meer mindful en zorgt voor een bewuste eetervaring.

3. Kook zelf

Als je zelf kookt, zie je wat er in je eten gaat en zul je waarschijnlijk niet ‘voor-de-lekker-zitten -snaaien’, iets wat je wel in een restaurant doet. Werk vooral met zo min mogelijk voorbewerkte ingrediënten en haal ze waar mogelijk bij de bron (bijvoorbeeld: kweek zelf groenten). Bovendien verbrand je met het kookproces ook nog eens calorieën, soms wel tot 300. Eet je maaltijd samen, nooit staand, en aan tafel. Zo eet je bewust en eet je niet te snel. Studies wijzen uit dat snel eten je risico op obees worden verdubbelt.

4. Eet meer bonen

Ja, wij hadden het ook niet zien aankomen. Maar op de plekken waar mensen oud worden, worden ook meer bonen gegeten. Andere aanraders: veel groenten (duh), olijfolie, groene thee en regelmatig vis. Waar je matig mee moet zijn: rood vlees, zuivel.

5. Geniet

Als er één gemene deler is te noemen van de oudste mensen ter wereld wat betreft eten, is het wel dat ze genieten van hun maaltijden. De oudste vrouw ooit, de Franse Jeanne Calment (die in 1997 op 122-jarige leeftijd overleed) was een groot fan van chocola, olijfolie en nam dagelijks een glaasje rode wijn. En daar genoot ze dan intens van. Zo willen wij ook wel oud worden.

Meer lezen? The Blue Zones Solution, een boek over waar en hoe de oudste mensen ter wereld leven, vind je hier.

Eet jij gezond? En zo ja: hoe? Praat mee op Facebook!

Meer lezen over gezond en biologisch eten? En moet dat per se duurder zijn? Hier!

Reageer op artikel:
Met deze 5 eetgewoontes verleng je je leven!
Sluiten