Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 27 jan 2016

Met deze 7 tips wordt voorlezen nog leuker, voor de kinderen én jezelf!

‘Mááám, wil je nog één klein verhaaltje vertellen? Dan ga ik écht slapen hoor!’ Klinkt bekend in de oren, of niet? De Nationale Voorleesdagen gaan vanaf vandaag weer van start! En voorlezen kun je heel leuk maken. Voor je kids, maar ook zeker voor jezelf. Lees onderstaande tips maar eens door.

Lees voor met stemmetjes

Om het verhaal nog levendiger te maken kun je voor elk personage in het boek een ander stemmetje opzetten. Je kinderen vinden het fantastisch grappig, en wedden dat jij zelf na een paar bladzijden ook he-le-maal opgaat in het verhaal?

Voorspel samen het verhaal

Vraag voordat je de bladzijde omslaat aan je kind hoe hij of zij denkt dat het verhaal verder zal gaan. Je zult soms versteld staan van de briljante fantasieën van kids. Lachen, gieren, brullen gegarandeerd. Zo houd je het verhaal spannend én stimuleer je het creatieve denkvermogen van je kinderen. Win-win!

Verzin zelf een verhaal

Voor de ene ouder kost dit meer moeite dan voor de ander, maar iedereen kan (oefenen met) verhalen vertellen. Het leuke is dat je álles zelf in de hand hebt, dus ook hoe lang het verhaal duurt. We weten zeker dat je kind met grote ogen naar jouw verhaal zit te luisteren en jij zelf nog versteld zult staan van je eigen creativiteit. Aanrader!

Kies een iets moeilijker boek

Als je denkt dat er veel moeilijke woorden in het boek staan, is het leuk om daar met je kind over te kletsen. Vaak worden die woorden in de context van het verhaal wel duidelijk, maar je kunt er natuurlijk zo diep op ingaan als je zelf wilt. Zo is het voorleeskwartiertje toch ook een beetje leerzaam.

Praat na over het boek

Heb je meerdere kinderen? Laat de één het boek dan navertellen aan zijn/haar broertje of zusje. Op die manier kan je kind laten horen wat hij kan en zal hij het verhaal beter onthouden. Heb je één kind? Praat dan lekker samen na over het boek. Vraag wat je kind leuk vond aan het boek, wat minder leuk en waarom. Kijk ook eens naar de kaft van het boek en bespreek eventueel de plaatjes die daar op staan.

Speel in op reacties

Vooral in de ‘waarom?’-fase duurt het voorlezen op deze manier een stuk langer, maar het is ontzettend leuk om de reacties van je kind serieus te nemen. Vraag gewoon eens door, in plaats van het geven van een korte uitleg. Kids hebben heel veel te vertellen, dus het is ook wel eens leuk om niet strak aan het boek vast te houden maar te luisteren naar zijn/haar verhalen!

Creëer een voorleesritueel

Als jullie een middagje even niks te doen te hebben, is het leuk om een rustig plekje op te zoeken en samen een boek te lezen. Zoek eventueel een paar voorwerpen bij elkaar die aansluiten op het onderwerp van het boek. Zo creëren jullie een eigen voorleesritueel dat hoogstwaarschijnlijk voor herhaling vatbaar is!

Hoe gaat het voorleesritueel bij jouw thuis? Laat het ons weten op Facebook!

Onderzoek: Laat het voorlezen maar aan papa over >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Met deze 7 tips wordt voorlezen nog leuker, voor de kinderen én jezelf!
Sluiten