Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Body 15 jan 2017

Met deze ‘simpele’ mindset ga je wél met plezier naar de sportschool

Sporten is gezond, dus met die gedachte sleep je jezelf voor de zoveelste keer naar de sportschool. En na afloop ben je altijd blij. Toch? Wist je dat er een psychologisch trucje bestaat om je zin om te sporten aan te wakkeren? Fijn voor jou, fijn voor je conditie en een strakker lijf.

Het is namelijk zo, dat als je jezelf vaak genoeg vertelt dat sporten leuk is, je het ook daadwerkelijk leuk gaat vinden. Klinkt heel simpel, de uitwerking is dat niet meteen. Voor het onderzoek hebben wetenschappers van de universiteit van Colorado 98 vrijwilligers tussen de 18 en 45 jaar dertig minuten op een loopband gezet, net zo lang tot ze buiten adem raakten. Voordat de vrijwilligers aan de workout begonnen, moesten ze onder woorden brengen of ze er tegenop zagen of er juist zin in hadden. De onderzoekers vertelden vooraf aan een derde van de vrijwilligers dat ze van deze workout een positief gevoel krijgen én energieker worden. Aan een andere groep vertelden de onderzoekers juist dat de meeste mensen zich heel vervelend gingen voelen van deze workout.

LEES OOK: Door deze 6 dingen te doen, wordt jouw kind een succesvolle volwassene

De truc

Wat bleek? De groep mensen die vooraf goede moed werd ingepraat door de onderzoekers, hielden de workout een stuk langer vol dan de mensen die minder leuke verwachtingen hadden. De onderzoekers vroegen de vrijwilligers die manier van trainen een week vol te houden. Na die week bleek de groep mensen die zichzelf vertelden dat hun workout leuk was, de meeste progressie maakten. Puur omdat ze intensiever sportten, gingen ze het ook daadwerkelijk leuk vinden. Ook hield de positieve groep het per keer langer op de loopband uit gedurende de week.

Gedragsverandering

Met het onderzoek hebben de wetenschappers bewezen dat je dus puur en alleen je mindset hoeft te veranderen om je gewoonten te doorbreken. Daar is een week natuurlijk niet lang genoeg voor, maar hoe langer je ermee door gaat, hoe groter de kans dat je je gedrag kunt veranderen. Hoe meer je het voelt, hoe meer profijt je er zelf van hebt. It’s all in the mind!

Sporten in je eentje saai? Deze workouts doe je samen met je partner

digest.org

Reageer op artikel:
Met deze ‘simpele’ mindset ga je wél met plezier naar de sportschool
Sluiten