Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Kids 15 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

Met deze tips maak je dat blokje om of die wandeling leuk én leerzaam

Het weer zit dit Paasweekend niet mee, maar bankhangen? Nee, daar heb je ook geen zin in, want voor je het weet hangen je kinderen vloeibaar van verveling in een stoel. Dus hup, naar buiten. Alleen.. hoe maak je ze hier enthousiast voor en hoe laat je ze er ook iets van opsteken?

Erin Leyba – integratief therapeut en auteur van het boek Joyful Parenting – deelt op haar blog een aantal creatieve manieren die kunnen helpen om van een wandeling een leuke, maar vooral ook leerzame ervaring te maken. Of dat nou in het bos is, in het park of gewoon in de stad. Zeker voor jonge kinderen kunnen deze tips die wandeling met je peuter net iets enerverender maken.

Plan leuke verrassingen

Wandelen saai? Nee hoor. En al helemaal niet als je af en toe een leuke verrassing inplant, zegt Leyba. Stop bijvoorbeeld bij een picknicktafel om te lunchen waar je een fijne snack tevoorschijn tovert, maak onverwachts een stop bij de warme bakker (als die open is) of las een pauze in om verstoppertje te spelen in het bos. Wedden dat je kinderen hier happy van worden?

Stel vragen

‘Hè, is dat nou een roodborstje dat ik hoor fluiten, of een koolmees?’ Door vragen te stellen stimuleer je kinderen om actief na te denken. Vind je het lastig om vragen te bedenken? Kijk om je heen, en zie gewoon eens waar je langsloopt. Loop je langs een huis dat te koop staat, vraag dan aan je kinderen wat zij denken dat de reden hiervoor is. Dit kan volgens Leyba helpen bij het ontwikkelen van intellectuele vaardigheden en het verbeteren van het probleemoplossend vermogen.

Verzin simpele rekenspelletjes

Een wandeling is niet alleen heel leuk, het kan ook heel leerzaam zijn. Als ouder kun je hier het voortouw in nemen. Vraag je kinderen of ze je willen helpen met het tellen van vogelnestjes in het bos, of de brievenbussen in de stad. Ze vinden het vaak leuk om ergens mee te helpen en leren zo spelenderwijs te rekenen.

Hoor, ruik en voel de natuur

Je kunt natuurlijk alsmaar vooruit wandelen zonder écht om je heen te kijken, maar is dat niet een beetje zonde? Er valt buiten zoveel te beleven. Help je kinderen om details op te merken en hun zintuigen te verscherpen. Laat ze aan bloemen ruiken in het park, naar de vogels luisteren in het bos, en met hun hand het water voelen van een kabbelend beekje.

Laat ze kennis maken met wetenschappelijke concepten

De natuur biedt kinderen de mogelijkheid om kennis te maken met wetenschappelijke concepten. Leg daarom (afhankelijk van de leeftijd van je kind) uit hoe bepaalde processen in zijn werk gaan.

Loop je met een kleine van drie langs een vijver met eendjes, vertel dan dat eendjes de energie die ze krijgen van het eten van vissen nodig hebben om te zwemmen en om warm te blijven. Gooi takjes en bladeren in het water en merk op hoe ze blijven drijven, terwijl de steentjes naar de bodem zinken. Bij iets oudere kinderen kun je de kenmerken van het seizoen bespreken. Hoe ontstaat regen of sneeuw bijvoorbeeld? En hoe draait de zon?

Vergroot hun woordenschat

Tot slot zijn wandelingen een goede gelegenheid om de woordschat van kleine kinderen te vergroten. Hoe je dit doet? Benoem wat je ziet. Leyba stelt dat als je consequent dingen benoemt tijdens wandelingen, zoals een bloem, hond, hek, of vogel, kinderen deze woorden sneller zullen leren. Hierna kun je overstappen op iets lastigere woorden, zoals dennenappel en tuinhuisje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Met deze tips maak je dat blokje om of die wandeling leuk én leerzaam
Sluiten