Redactie
Redactie Mind 25 okt 2014
Leestijd: 4 minuten

Met deze tips wordt elk gesprek een hit!

Wij mensen zijn sociale dieren. We praten de hele dag door met onze vrienden, partner, kinderen en soms zelfs met de huisdieren. Genoeg oefening zou je zeggen, maar toch kunnen sommige gesprekken plotseling heel awkward zijn.

Je kunt het niet altijd verklaren, maar er is iets dat bepaalde gesprekken heel spannend maakt. Of het nou met een leuke man is, je potentiële werkgever of een moeder op het schoolplein, we zouden best willen dat het soms iets ‘soepeler’ ging. Heel begrijpelijk en daarom willen we je graag wat tips meegeven. Want let op, zo maak je van elk gesprek een hit:

1. Straal kracht uit

Om een gesprek te laten slagen, moet je in jezelf geloven. Weet wat jou uniek maakt en wees positief. Een grijze muis zal niemand bijblijven, maar een stralend persoon is vaak de beste gesprekspartner. Denk aan je lichaamstaal (#3) en praat niet te zacht. Kracht zit ‘m in je kijk op het leven en de manier waarop je je durft te uiten.

2. Denk niet in barrières

In Nederland hebben we gelukkig geen grote klassenverschillen of overdreven protocollen. Je hoeft niet perfect over te komen, of iemand vele malen groter te maken dan jijzelf. Jullie verdienen misschien niet evenveel of zien er totaal anders uit, maar als mens doe je niet voor elkaar onder. Voel je hierdoor gesterkt en weet dat jouw verhaal altijd mag worden gehoord.

3. Denk aan je lichaamstaal

Mensen die met hun handen praten, komen automatisch levendiger en krachtiger over. Oké, je moet mensen niet gaan slaan, maar wees je bewust van je lichaamstaal. Sta rechtop en probeer wat vaker te lachen (of glimlachen). Kijk mensen ook altijd in de ogen aan. Persoonlijk vind ik het fijn als mensen af en toe instemmend knikken als ik langere tijd aan het woord ben. Inmiddels doe ik dat automatisch ook bij anderen.

4. Herhaal wat iemand zegt

Je komt oprecht over als je aantoont dat je goed luistert. Als je langere tijd over één onderwerp praat, kun je gerust eens zeggen: ‘zoals jij net al zei, vind ik ook dat we gezonder moeten gaan leven.’ Iemands verhaal aanvullen en vervolgens daarop doorgaan is het toppunt van communicatie.

5. Sta stil bij mijlpalen

Je komt geïnteresseerd over als je bij sommige uitspraken wat langer stilstaat. Vertelt iemand dat hij of zij net een nieuwe baan heeft, een baby heeft gekregen of een huis heeft gekocht? Dan doe je er goed aan dit kort te behandelen. Misschien heb jij die dingen allang meegemaakt, voor die persoon kan het nog nieuw en spannend zijn. Hij of zij zal het waarderen dat jij dit inziet en met gemeend enthousiasme beginnen te vertellen.

6. Toon oprecht interesse

Mijn moeder zegt altijd: ‘mensen hebben veel meer door dan je denkt’. Ze ‘voelen’ het als je over ze praat, net doet alsof je ze niet ziet, of geen oprecht gesprek voert. Doe dus ook nooit alsof! Zeker als je een persoon nog niet goed kent, moet je open-minded zijn. Wie weet wordt dit jouw droomwerkgever, hartsvriendin of soulmate? Je kunt maar beter vroeg beginnen met de juiste instelling door actief te luisteren en te experimenteren met de juiste gespreksstof.

7. Pas je onderwerp aan

Sommige mensen hebben een zesde zintuig voor sfeer, anderen totaal niet. Toch doe je er goed aan om jezelf te trainen in het aanvoelen van mensen: kijk eens goed naar hun gezichtsuitdrukking, hun lichaamstaal. Voelen ze zich wel prettig bij dit onderwerp? Om een gesprek succesvol te laten verlopen, moeten de onderwerpen ook natuurlijk aanvoelen. Verander van onderwerp waar nodig en vraag niet te veel door.

8. Neem af en toe een korte pauze

Soms ben je in gesprek met iemand en zie je gewoon dat die persoon iets wil zeggen. Ze praten nog net niet door je heen, maar zodra jouw zin af is beginnen hun lippen al te bewegen. Echt leuk is het niet. Hebben ze wel alles gehoord? Of was diegene meer bezig met zijn eigen verhaal? Waarschijnlijk dat laatste, en het maakt je er niet sympathieker op. Neem liever eens een korte pauze en begin dan praten.

Probeer deze tips eens uit en kijk nooit meer op tegen het voeren van een gesprek. Praten is zoals je weet van groot belang. Het is een belangrijke vorm van aandacht én een bron van verrijking. Toch lijken we in het openbaar steeds minder woorden uit te wisselen: een straatfotograaf uit Londen legde het pijnlijk vast. Bekijk zijn fotoserie ‘The Death of Conversation’ hier >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Met deze tips wordt elk gesprek een hit!
Sluiten