Eva Dusch
Eva Dusch Body 23 november 2015

Met dit simpele trucje kun je de intelligentie van een achtjarige voorspellen

Het moet niet gekker worden. Volgens onderzoekers kan een rozijn (herhaling: een rozijn) het intellect van een achtjarig kind voorspellen. En die test is simpeler dan je ooit zou denken.

Verwacht namelijk geen ingewikkelde verhalen over voedingswaarden. Voor het onderzoek van de Universiteit van Warwick moesten honderden kinderen van 20 maanden oud een rozijn onder een beker verstoppen. Deze mochten ze niet opeten totdat de onderzoekers groen licht zouden geven. Lijkt een lachertje, maar voor kleine kinderen kan dit een heuse marteling zijn en velen bleken zich ook niet te kunnen beheersen de rozijn te laten liggen. En dat is precies waar het voor de onderzoekers om draaide.

Zelfbeheersing

Hierin schuilt namelijk gelijk de doorslaggevende conclusie: peuters die erin geslaagd waren zolang te kunnen wachten bleken op hun achtste een hoger IQ te hebben. Volgens researcher Dieter Wolke is met dit experiment goed te achterhalen hoe het gesteld is met de zelfbeheersing van jonge kinderen. Ook kan het bijdragen aan klinische onderzoeken om boven water te halen welke kinderen meer risico lopen op toekomstige gedragsproblemen en gebrek aan focus.

Prematuur

Nou is dit al een verrassende uitkomst op zich. Maar de nieuwsgierigheid ging vooral uit naar de uitslagen omtrent peuters die prematuur waren. En die waren niet goed, zo blijkt uit de studie. Hoe jonger het kind, hoe minder zelfbeheersing en hoe groter de kans op gebrek aan focus en slechte schoolresultaten. De onderzoekers hopen met deze nieuwe kennis en uitslagen kinderen uit de ‘risicogroep’ eerder te kunnen helpen.

6 dingen die je nóóit moet zeggen tegen de ouders van een prematuur>

Reageer op artikel:
Met dit simpele trucje kun je de intelligentie van een achtjarige voorspellen
Sluiten