Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Work & Life 25 dec 2020
Leestijd: 6 minuten

Beter met je geld omgaan? In 7 stappen naar een vollere portemonnee

Of je nu ergens voor aan het sparen bent of gewoon vindt dat je uitgavepatroon wel eens grondig aangepakt kan worden, beter met geld leren omgaan is nooit mis. Natuurlijk kan je dit leren door ‘simpelweg’ (tussen haakjes, want zo simpel is het eigenlijk niet…) geld sparen door wekelijks/maandelijks geld opzij te leggen, maar er zijn ook andere (en misschien wel leukere) manieren om beter met geld te leren omgaan.

Sparen is immers de ene kant van het verhaal. De andere kant is het spreekwoordelijke gat in de hand en onze drang om nieuwe dingen te kopen die we stiekem eigenlijk niet nodig hebben. Deze tips kunnen je helpen daar meer grip op te krijgen.

Dit artikel verscheen eerder op WorkJuice.nl.

Beter met geld leren omgaan

Gek op kopenkopenkopen? Verander je mindset, kom in actie en buh-bye (lichtelijke) koopverslaving. Deze zeven stappen helpen je op weg.

1. Doe een no-buy challenge

No-buy challenges stellen je koopgedrag op de proef en zorgen er tegelijkertijd voor dat je tevredener wordt met de dingen die je al hebt. Daag jezelf eens uit om een maand lang niks ‘onzinnigs’ te kopen, zoals die koffie op het station. Je kan de uitdaging natuurlijk ook verlengen (probeer het eens drie maanden!) of toespitsen op een specifiek gebied (een (half) jaar geen kleding kopen).

Vind je dat nog te uitdagend? Begin eerst eens met een week of doe het één of twee dagen per week. Elke no-buy challenge is er één.

2. Lees/luister/praat erover

De beste manier om beter met geld om te gaan is door er meer over te lezen, horen en praten. Zorg ervoor dat je jezelf voedt met informatie over geld, uitgaves en sparen.

Spreek met jezelf af dat je één ding per week moet leren over geld. Of dit nu is door een boek over financiën of beleggen te lezen of te luisteren naar een podcast over het kopen van een huis. Verdiep je in het onderwerp.

Een simpele hit op Google naar een bepaalde geldkwestie doet natuurlijk ook altijd wonderen. Net als simpelweg het gesprek aangaan met anderen. Want heb jij enig idee hoe jouw ouders hun vermogen hebben opgebouwd? Of hoeveel je vriendinnen per maand sparen en welke offers zij maken om meer geld over te houden per maand? Do your research.

Handig: Voor ieder type spendeerder een passende tip om geld te besparen

3. Wacht 3 dagen

De meest simpele doch vrij lastige tip. Wacht drie dagen tot je de aankoop doet. Super voor de hand liggend, maar daardoor niet minder effectief. Zie je iets wat je graag wilt hebben? Spreek met jezelf af dat je minimaal drie dagen wacht voordat je het item/product ook daadwerkelijk mag kopen. Wil je het dan nog steeds hebben? Go for it. Maar je zal zien: de drang om het te kopen, is drastisch afgenomen. Doe daar je voordeel mee.

4. Doe een (maandelijkse) check-up

Yep, de tip waarvan je wist dat ‘ie zou komen: maak een overzicht van de inkomsten en uitgaves per maand (of over het hele jaar). En voor de echte fanatiekelingen: blijf dit maandelijks doen. Het zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in wat je nu écht uitgeeft per maand en waar dat geld naartoe gaat.

Onze tip? Schrijf het op. Er zijn talloze apps die je kan gebruiken om jezelf snel inzicht te geven op je maandelijks uitgaves, maar je krijgt pas écht door wat voor (onnozele) dingen je allemaal koopt als je wekelijks/dagelijks in een boekje opschrijft waar je geld aan uitgeeft. En dan komt natuurlijk stap twee: je learnings eruit trekken en de hand op de knip houden.

5. Betaal cash

Ik kan me nog goed herinneren dat ik geen automatisch opladen op m’n ov had staan. Elke keer als ik met de trein reisde, was ik bewust van de (gigantisch hoge) kosten van dat ritje. Nu heb ik automatisch opladen op m’n ov staan omdat ik meer met de trein reis, maar daardoor check ik gedachteloos in en wordt het geld automatisch afgeschreven zonder dat ik er ook maar iets van zie. Alsof het gratis is.

Geld uitgeven wordt ons op die manier steeds makkelijker gemaakt. Door cash te betalen word je je veel bewuster van het geld wat door je vingers glipt en wat iets daadwerkelijk kost.

Daarbij moet je naar een pinautomaat toe om geld te pinnen en zul je zien hoe snel die 300 euro opgaat (en hoe snel je dus alweer richting die machine moet), terwijl je normaal niet eens doorhebt dat je in een week tijd 300 euro met je pinpas wegswiped. Het kan je helpen om hier bewuster van te worden en zo minder uit te geven.

Tip: Zo kun je heel simpel geld besparen dankzij wildvreemden

6. Schrap de overtuigingen die je hebt

Nee joh, koop gewoon, je leeft maar één keer. Ongetwijfeld woorden die je tegen jezelf zegt als je vindt dat je iets mee naar huis wilt nemen, want voor hetzelfde geld beland je morgen onder een bus. Terecht, want je leeft ook daadwerkelijk maar één keer (althans, daar gaan we dan maar vanuit). Tegelijkertijd is dit ook een overtuiging die ervoor zorgt dat je meer geld uitgeeft dan je eigenlijk wilt.

Geld sparen en van het leven genieten kunnen prima hand-in-hand gaan. Een helpende hand nodig? Met deze 3 tips leer je om te sparen en tegelijkertijd te genieten van het leven. Want een vermogen opbouwen voor later hoort óók bij een mooi leven.

Ook interessant: 5 moeders vertellen hoeveel geld zij uitgeven aan Kerstcadeaus

7. Doe het in stapjes

Ben je nu van plan om je leven radicaal om te gooien en alle stappen tegelijkertijd toe te passen? Wacht dan heel even. Vaak heeft een 180 graden turn een averechts effect. Als je nu én een overzicht moet maken van je uitgaves én een no-buy challenge doet én aan je mindset wilt werken, haal je te veel hooi op je vork waardoor je zal merken dat er uiteindelijk juist niks van terechtkomt.

Werk de lijst af in stapjes. Begin deze maand met het maken van een overzicht, bedenk dan eens welke beperkende gedachtes er in je brein gegraveerd staan (en hoe je daaraan kan werken) en ga in het nieuwe jaar eens van start met een no-buy challenge.

Als je beter met geld wilt omgaan, helpt het enorm om tenminste één van de bovenste manieren toe te passen op je leven. Doe het stapsgewijs en ontzeg je niet direct alles. Geloof ons, zelfs (of juist) met kleine stapjes kan je een groot verschil maken in je portemonnee.

Beter met geld omgaan:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Beter met je geld omgaan? In 7 stappen naar een vollere portemonnee
Sluiten