Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Kids 11 jun 2017
Leestijd: 5 minuten

5 x wetenschappelijke redenen waarom het goed is om met het hele gezin te eten

Zo rond de klok van half zeven zaten mijn ouders, mijn broer, en ik altijd aan de keukentafel om gezamenlijk te eten. Ik denk dat het – op het speelkwartier na – mijn favoriete moment van de dag was. Lekker relaxed. Gewoon een beetje de dag doorspreken en lachen om de zoveelste blunder die ik had gemaakt op school.

‘Tuurlijk kwam het ook weleens voor dat mijn ouders later thuiskwamen of dat mijn broer of ik eerder moesten eten vanwege ballet of judo. Maar het merendeel van de week zaten we samen aan tafel als er gegeten werd. En dat is maar goed ook.

Een uniek moment

Volgens dr. Anne Fishel – klinisch psycholoog en auteur van het boek Home For Dinner – is “het avondeten misschien wel het enige moment van de dag waarop we kunnen verbinden, en onze individuele bezigheden achter ons kunnen laten. Het is ook een tijd om te ontspannen, onszelf weer op te laden, te lachen, verhalen te vertellen en de ups-and-downs van de dag door te spreken, terwijl je een gevoel ontwikkelt van wie je als familie bent.”

Ehh.. tja. Dat is al overtuigend genoeg toch? Maar vooruit. We delen nog vijf wetenschappelijke redenen om met het hele gezin aan tafel te gaan.

Het kan de familieband versterken

Samen eten lijkt misschien een ‘simpele bezigheid’, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Uit onderzoek blijkt dat het de band tussen familieleden kan versterken. Bij jonge kinderen gaat het dan vooral om het gevoel van veiligheid en samenhorigheid dat familie-etentjes ze geven. En hoewel je bij oudere kinderen misschien verwacht dat ze liever alleen voor de tv eten, is het tegendeel waar. In een studie van de Columbia University gaf 71 procent van de tieners aan praten en tijd spenderen met familieleden tijdens het eten als prettig te ervaren.

Je hebt waardevolle gesprekken

Tijdens het avondeten staat natuurlijk niet alleen het eten centraal. Je voert – als het goed is – ook gesprekken. En die kunnen erg waardevol zijn. Uit onderzoek blijkt dat gesprekken aan de eettafel de woordenschat van kinderen zelfs nog meer kunnen verbreden dan boeken. En dan nog een voordeel: door je kinderen te betrekken bij het gesprek dat je met je partner hebt, leer je ze hoe ze moeten luisteren en geef je ze de kans om hun mening te uiten. Ze tellen natuurlijk net zo goed mee binnen de familie!

Tip: moedig je kind(eren) aan om deel te nemen aan het gesprek en laat iedereen praten én luisteren.

Het kan leiden tot gezondere voedingskeuzes

Op sommige dagen lukt het nou eenmaal niet om als gezin aan tafel te gaan. Je haalt dus maar even snel een zak patat zodat iedereen op een andere tijd kan eten. En dat is prima voor een keertje. Maar als je je kinderen aan wilt moedigen om gezond te eten doe je er verstandig aan om zoveel mogelijk samen te eten. Uit een enquête onder 8677 meisjes en 7526 jongens (ja dat zijn er veel) kwam naar voren dat negen- tot veertienjarigen die met hun familie aten meer groente en fruit consumeerden, en minder frisdrank en gefrituurd eten. Ook kregen ze een grotere hoeveelheid voedingsstoffen binnen, waaronder calcium, ijzer en vezels.

Tip: betrek je kinderen bij het koken en probeer gezondere alternatieven te bedenken voor oude recepten. Zo kun je bijvoorbeeld pizza maken met een bloemkoolbodem.

Het biedt kinderen de kans om nieuw voedsel te ontdekken

Als je alleen voor je kinderen kookt (omdat jij en je partner uit eten gaan bijvoorbeeld) is de kans groot dat je andere dingen maakt dan wanneer jullie wel thuis zouden eten. Dat betekent dat wanneer je met z’n allen eet er soms iets op tafel kan staan dat je kinderen nog niet kennen. Nóg niet inderdaad. Want zo’n familiedinertje is de perfecte gelegenheid om kinderen kennis te laten maken met nieuw voedsel. In een studie uit 2003 werd aan kinderen zoete paprika gegeven en gevraagd het te beoordelen. Hierna werd aan ze gevraagd om acht dagen lang zoveel zoete paprika te eten als ze wilden. Wat blijkt? De kinderen gaven de zoete paprika aan het einde van het experiment een hoger cijfer en aten er meer van.

Het kan stress verminderen

Een balans vinden tussen werk en privé is niet altijd even makkelijk als je moeder bent én een carrière hebt. Maar er is goed nieuws: werkende moeders kunnen steun vinden bij het thuisfront. In 2008 deden onderzoekers van de Brigham Young University onderzoek onder werknemers en vonden dat samen eten met het gezin moeders helpt om spanning en stress (opgebouwd tijdens een lange werkdag) te verminderen. That’s what family is for!

Hoe vaak dan?

Het mag duidelijk zijn dat het goed is om met het hele gezin aan tafel te gaan. Al kan ik me goed voorstellen dat je je afvraagt hoe vaak je dan samen moet eten. Het antwoord? Je mag het he-le-maal zelf weten. “Onderzoekers stellen dat gezinnen die vijf keer per week samen eten daar grote voordelen aan ondervinden”, zegt Fishel. “Maar er is geen magisch getal. Noch heef het avondeten de voorkeur boven andere maaltijden. Als je het als gezin makkelijker vindt om samen te ontbijten of te brunchen in het weekend, dan telt dat ook mee.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Solutions for your lifeThe family dinner projectGoodnet

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
5 x wetenschappelijke redenen waarom het goed is om met het hele gezin te eten
Sluiten