Susan Dalstra
Susan Dalstra Gezondheid 11 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Speel jij vaak met je haar? Dít zegt het over je

‘Iedereen heeft wel rare trekjes. Jij zit bijvoorbeeld heel vaak aan je haar’, zei een collega ooit tegen me. Ik wilde in de verdediging schieten, maar besefte dat ze gelijk heeft. Mijn haar is m’n veiligheidsdekentje, en een bad hair day staat eigenlijk gewoon gelijk aan een slechte dag.

Maar wat zegt dat nu eigenlijk over je, als je je haren maar niet met rust kan laten?

Met je haar spelen

Als je lang haar hebt dat je het liefst los draagt, is het gefrunnik aan je lokken vast herkenbaar – en doe je het waarschijnlijk niet eens bewust. Maar dat spelen met je haar gaat verder dan alleen ijdelheid.

Flirten

Een theorie die al zo oud is als de weg naar Rome, zegt dat spelen met je haar een soort flirten is. Het aaien, gladstrijken, draaien en naar achter schudden is ‘preening’: jezelf aantrekkelijker proberen te maken.

‘Wanneer een soort cluster van dat soort gebaren elkaar opvolgt, is de kans groot dat de vrouw in kwestie seksuele interesse toont‘ – aldus een soort vrouwenfluisteraar op Quora. Daar zit wel een beetje een kern van waarheid in. Wie ‘flufft’ haar haar niet een beetje op in de buurt van een aantrekkelijk manpersoon? Er zijn zelfs legio kale mannen die nog steeds hun ‘onzichtbare manen’ naar achteren schudden als ze charmant proberen te zijn.

Onbewust

Dat betekent echter niet dat iedere keer dat je met je haar speelt je woest aan het flirten bent. ‘We spelen vaak onbewust met ons haar. Bijvoorbeeld wanneer we diep in gedachten zijn verzonken, zenuwachtig of gestrest zijn’, zegt tricholoog (iemand die gespecialiseerd is in haarziekten, red.) Anabel Kingsley. ‘Voor sommige mensen is aan je haar trekken een manier om ergens mee om te gaan, het verlicht angstige gevoelens.’

Dwangneurose

Aan je haar zitten kan een geruststellende werking hebben wanneer je er emotioneel een beetje doorheen zit. Maar als je niet oppast, kan het op die manier ook een soort dwangneurose worden – net als aan velletjes plukken en op je lip bijten.

Trichotillomania (probeer dit eens vijf keer acht elkaar uit te spreken) is een aandoening waarbij je compulsief je eigen haren uit je hoofd trekt – en het komt vooral bij vrouwen voor.

Onzekere indruk

Daarnaast is er ook nog de sociale angst: zie je er wel oké uit? Vaak is spelen met je haar eerder een teken van zelfbewustzijn dan lonken naar het andere geslacht. Helaas bereik je daar juist het tegengestelde effect mee: mensen die veel aan hun haar friemelen maken eerder een onzekere indruk.

‘Iedere keer wanneer iemand aan z’n haar, z’n nek of hoofd zit is dat eigenlijk een groot teken van ongemak. Zelfs als je niet zenuwachtig bent, wekt het de indruk van een laag zelfvertrouwen’, zegt gedragsexpert Vanessa Van Edwards.

Oxytocine

Met je haar spelen is dus een teken van flirten, nervositeit én onzekerheid, maar óók van zelfliefde. Wanneer we een kasjmieren trui aan hebben of een fluffy kat aaien komt er oxytocine vrij (het knuffelhormoon).

Wanneer we door een ander aangeraakt worden, gebeurt hetzelfde kalmerende effect. Dus liefdevol over je eigen manen strijken, is misschien eigenlijk gewoon een manier om die feel good-stofjes los te maken.

Als je minder neurotisch over wil komen, moet je dus misschien maar een kat adopteren. Aan de andere kant: who cares?

Toch een keer zin in iets anders met je haar? Deze 9 kapsels kosten 1 minuut van je tijd (en zorgen dat je de show steelt).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Refinery 29

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme