Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 18 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

De nieuwste ‘vreemdgangerstrend’: micro-cheating (en doe jij het misschien ook?)

Vreemdgaan komt in vele gradaties. Van slepende affaires tot net iets te gezellig appen met een spannende collega; hoe onschuldig het ook lijkt, je voelt zelf dondersgoed aan wanneer je net teveel de grenzen opzoekt. 

Signalen

Psychologen waarschuwen nu voor een nieuw fenomeen onder vreemdgangers: micro-cheating. Het zijn minimale doch tekenende signalen dat jij of de ander gefocust is op iemand buiten jullie relatie. Denk aan liegen over de status van je liefdesleven, via social media contact zoeken met een oude vlam of constant met iemand appen zonder dat je partner daar weet van heeft.

Dat micro-cheaten wordt ons nu dankzij social media nog makkelijker gemaakt (al zijn foto’s een hartje geven, LinkedIn-conversaties die over alles behalve werk gaan), maar is eigenlijk van alle tijden. Vroeger kon het ook een briefje of een blik die iets te lang bleef hangen zijn.

Incident

Maar kan het nou echt zoveel kwaad, een klein sjansje links en rechts? Een beetje flirten maakt het leven toch leuk? Ja, zeggen psychologen, dat zal allemaal wel, maar een stiekem appje kan maar zo uitmonden in escapades waar Don Draper naast verbleekt. Nog relevanter is hoe vaak het voor komt. Was die uit de hand gelopen flirt een incident of ben je er (onbewust) altijd een beetje naar op zoek?

Schuldgevoel

Bovendien hebben veel mensen niet eens in de gaten dat ze het doen. Wat voor kwaad schuilt er nou in een lief Facebookberichtje of een feestelijk appje? ‘Micro-cheating zorgt er bijna altijd voor dat je je anders gedraagt en die houding alarmeert je partner dat er iets geks gaande is’, zegt psychotherapeut Tina B. Tessina. ‘Dit zorgt voor jaloezie en schuldgevoel wat effect heeft op het gedrag van je partner en hoe hij over je denkt. Uiteindelijk gaat je relatie gebukt onder gebrek aan open communicatie en vertrouwen.’

Eerlijkheid

Maar wat als je je zelf erop betrapt dat je net iets te vaak zijn Facebook bestudeert of je hart een sprongetje overslaat wanneer je een mailtje krijgt van hem? Geen nood: het is niet het einde van de wereld, zegt Tina. Haar advies: praat erover met je partner. Zo hou je die derde partij erbuiten en voelen jullie je beide uiteindelijk beter over je relatie.

Voordat je je in dit schimmige gebied begeeft, geldt voor ieder koppel dat het slim is om van tevoren te bespreken wat je precies onder vreemdgaan verstaat. Hoe ver kan de ander gaan tot het onherroepelijk leidt tot een breuk? Want micro-cheating of niet: iedere relatie werkt alleen op basis van eerlijkheid en vertrouwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Huffington Post

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme