Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 12 jan 2017

Middelste kind vaak het meest succesvol als volwassene

De oudste krijgt alle trofeeën, de jongste net dat beetje extra aandacht, en het middelste kind? Tja, die zitten overal letterlijk en figuurlijk tussenin. Toch ben je als middelste kind het beste af als je naar toekomst en carrière kijkt, zeggen onderzoekers.

Kinderen die als eerste ter wereld komen, hebben de eerste jaren van hun leven alle aandacht van hun ouders gekregen, en daardoor hebben ze er vaak moeite mee die ook weer uit handen te geven als ze ouder worden. Ze zijn daarnaast ambitieus, en met spelletjes bijna altijd de beste. De jongste is de baby van het gezin, en wordt -of hij het nu leuk vindt of niet- altijd een beetje betutteld. Voor het middelste kind is het zogenaamde ‘middle child syndrome’ weggelegd.

Ambitieuze oudste, move over

Volgens onderzoek van de Stanford University bestaat dit middelste kind syndroom wel degelijk. Kinderen die als middelste geboren worden zijn vaak minder spraakzaam, het minst expressief en hebben vaak een minder uitgesproken persoonlijkheid. Daartegenover staat dat ze vaak socialer dan hun oudere of jongere broertjes of zusjes zijn en beschikken over een flinke dosis inlevingsvermogen.

LEES OOK: Ben jij enig kind óf de oudste, dan verdien jij het meeste geld later

Succesvolle carrièretijgers

Al deze eigenschappen zorgen er volgens psycholoog Lynne Griffin voor dat ze sterker in hun schoenen staan. Ze hebben daardoor ook meer kans op een succesvolle carrière in een leidinggevende functie. Ht bewijs: 52 procent van de belangrijkste leiders wereldwijd is of waren het middelste kind. Allemaal te danken aan een natuurlijke gedrevenheid, die vaak aanwezig is bij middelste kinderen. Dus maak je je soms zorgen over je middelste kind omdat hij regelmatig tussen de wal en schip valt? Zijn of haar tijd komt nog wel.

Goede vraag: Wat is het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen?

Psychology Today

Reageer op artikel:
Middelste kind vaak het meest succesvol als volwassene
Sluiten