Susan Dalstra
Susan Dalstra Body mei 30, 2018

Zo kun je voorspellen of je een migraine-aanval krijgt

Als je een van de miljoenen mensen bent die lijdt aan migraine, weet je hoezeer die allesverterende hoofdpijn je uit het veld kan slaan. Dan is het wel zo fijn als je die van tevoren ziet aankomen. 

Rode wijn

Hoewel je inmiddels misschien vermoedt hoe de migraine bij je wordt getriggerd (strepen, kaas, rode wijn, onregelmatig leven), zou het ook handig zijn als je van tevoren zo’n aanval aan voelt komen zodat je er niet door overvallen wordt. Volgens een nieuw onderzoek is er nog een ander duidelijk signaal.

Stress

Hoogleraar Tim Houle waarschuwt dat de stress van gisteren kon zorgen voor immense hoofdpijn vandaag. Niet zomaar een beetje stress, maar: Serieus Stress. Hij liet mensen die lijden aan migraine 4195 dagen lang een logboek bijhouden. Aan het eind van de studie bleek dat de deelnemers op 1613 dagen een vorm van hoofdpijn ervaarden. De deelnemers rapporteerden lage tot milde vorm van stress, maar de wetenschappers zagen dat na de ergste stress consequent hoofdpijn volgde.

Het team wil met deze wetenschap een manier bedenken om migraine de kop in te drukken nog voor het begint. Daarvoor moeten ze nog accurater voorspellen wanneer zich een aanval voor zal doen. En dat is hoopgevend nieuws voor iedereen die met deze aandoening kampt.

Reageer op artikel:
Zo kun je voorspellen of je een migraine-aanval krijgt
Sluiten