Redactie
Redactie Gezondheid 7 nov 2017

Alles over migraine: van symptomen tot migraine aanval

Voor mensen met migraine zijn weinig dingen vervelender dan een aanval zelf. Maar als er dan toch iets vervelender is dan dat, zijn het mensen die zeggen dat ze migraine hebben, terwijl ze in feite ‘gewone’ hoofdpijn hebben.

Er is namelijk een levensgroot verschil tussen iemand die ‘gewone’ hoofdpijn heeft, en iemand die last heeft van migraine-aanvallen. Hieronder leggen we graag een aantal symptomen, verschillen en misverstanden bloot, mede met dank aan Nederlands grootste migrainespecialist, neuroloog Michel Ferrari van het Leids Universitair Medisch Centrum die dat in een artikel op Gezondheidsnet.nl haarfijn uitlegt.

1. Wat is migraine eigenlijk?

Migraine is een hersenziekte. Vroeger dachten we dat de hoofdpijn en bijbehorende klachten ontstonden door het verwijden van bloedvaten in de hersenen. Nu blijkt dat die vaatverwijding slechts een bijzaak is. Het is het gevolg van een veel grotere ontregeling, namelijk de ontregeling van het zogenoemde ‘trigemino-vasculaire systeem’. Dit systeem verbindt de hersenstam, de vijfde hersenzenuw en de bloedvaten, en dat systeem is totaal van slag bij migrainepatiënten.

2. Wat is het verschil tussen migraine en hoofdpijn?

Kort gezegd: het is veel meer en erger dan hoofdpijn. Het onderscheidt zich van de meeste vormen van hoofdpijn door o.a. het terugkerende karakter van de aanvallen en de bijverschijnselen die tijdens een aanval kunnen optreden. Migrainepatiënten kunnen tijdens een aanval slecht tegen licht en geluid, willen het liefst stil liggen, zijn vaak misselijk en moeten soms overgeven. Een derde van de patiënten heeft ‘migraine met aura’, waarbij men vlekken, flitsen of sterretjes ziet en tijdelijk getroffen wordt door gezichtsuitval.

3. Migraine is officieel een hersenziekte

Nog iets waaruit het verschil met hoofdpijn blijkt: migraine is een chronische hersenziekte die weliswaar behandelbaar is, maar niet te genezen valt. Het staat op de zevende plaats van de ‘meest invaliderende ziektes’ van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO).

4. Uit migraine zich bij iedereen altijd op dezelfde manier?

Nee dus. Variërend van een aanval die ‘slechts’ vier uur duurt, oplopend tot mensen die te maken kunnen hebben met aanvallen van drie dagen. Pijn kan ‘matig’ of ‘beheersbaar’ zijn, maar voor anderen ‘hels’ en ‘ondraaglijk’. Sommige mensen ervaren 1-2 aanvallen per week, waarbij anderen soms maanden geen last hebben van hun migraine.

5. Hoeveel mensen hebben last van migraine-aanvallen?

Volgens officiële cijfers heeft 12-15 procent van de bevolking geregeld last van aanvallen, waarbij ‘geregeld’ staat voor twee aanvallen per maand. Daarnaast is het een erfelijke ziekte. Vrouwen hebben er veel vaker last van dan mannen.

LEES OOK: Je zal als moeder maar last hebben van migraine.

6. Is ‘gewoon even op de bank liggen’ (g)een oplossing?

As if. De symptomen van een aanval kunnen zo heftig en extreem zijn, dat iemand niets anders kan dan in een donkere kamer op bed te gaan liggen.

7. Migraine komt vaker voor bij vrouwen

Maar liefst drie keer zoveel vrouwen hebben last van migraine. Hoe dat komt? Ook daar zijn de geleerden het nog niet over eens, maar er bestaat wel vaak een link tussen menstruatie en migraine – de hormonale verandering geldt vaak als trigger voor migraine. Bij het begin van de menstruatie zakken bepaalde hormonen heel acuut, wat het krijgen van een aanval vergemakkelijkt.

8. Het idee dat migraine door stress veroorzaakt wordt, is een mythe

Zelfs artsen bestrijden deze opvatting. Natuurlijk is stress niet goed voor je, maar een directe link bestaat niet per definitie. Wat je zelf kunt doen? Regelmatig leven.

9. Wat triggert een migraine-aanval dan wel?

Daarover zegt Michel Ferrari het volgende ik zou hier bron noemen: ‘Dat weten we nog nauwelijks. Wanneer je het aan patiënten vraagt, krijg je wel lange lijsten van ‘oorzaken’: trek in zoetigheid, stress, slecht slapen, te weinig drinken… Mensen die lijden aan migraine zouden ­zogenaamd iets verkeerd doen op een van deze vlakken, en een paar uur later komt dan de aanval. Maar in werkelijkheid is het andersom. De ontregeling in de hersenen is uren – en soms zelfs dagen – vóór de hoofdpijnaanval al begonnen. En dát geeft dat gestreste gevoel, zorgt voor een verandering in smaak, het vasthouden van vocht, vermoeidheid of geprikkeldheid.’

10. En het weer, speelt dat nog een rol?

Ferrari: ‘Onderzoeken suggereren wel sterk dat bepaalde veranderingen in het weer een aanval kunnen uitlokken. Om te beginnen: droge, hete, plotseling opstekende winden, zoals de föhn in de Alpen, de mistral in het Rhône-dal en de chinook in Canada. Ook lijkt luchtdrukverlaging – een paar uur voordat een storm komt – bij velen een trigger te zijn. De aanwijzingen zijn sterk en ik denk dat het klopt, maar wetenschappelijk is het nog niet aangetoond.’

11. Migraine is niet te genezen, maar wel te bestrijden (en deels te voorkomen)

Wanneer de patiënt de symptomen goed herkent, kan een aanval worden voorkomen, en de heftigheid en duur ervan verminderd worden. Een arts schrijft vaak eerst gewone pijnstillers voor. Wanneer die niet werken, dan kan hij overgaan op specifieke medicijnen, waaronder triptanen. Helaas helpen deze triptanen lang niet alle patiënten.

Tevens met dank aan de informatie op DokterOnline.nl.

Lees ook: 11 x feiten en fabels over hoogsensitiviteit

Gezondheidsnet

Reageer op artikel:
Alles over migraine: van symptomen tot migraine aanval
Sluiten