Janne Vogel
Janne Vogel Kids 18 feb 2018
Leestijd: 3 minuten

7 ‘mijlpalen’ die je hoe dan ook meemaakt als je baby een peuter wordt

Waar is de tijd gebleven dat we dachten het moeilijk te hebben met onze baby. Waarom huilt ze? Hoe krijg ik haar in godsnaam in slaap? Heeft ze krampjes? Honger, misschien? Wanneer je baby opgroeit en je opeens een peuter hebt, besef je dat baby’s de makkelijkste wezens op aarde zijn. En dat die tijd nu dus voorbij is.

Als er een handboek zou bestaan over leven met peuters (waarom bestaat dat niet?), zou het zéker waarschuwingen bevatten over een aantal onverwachte mijlpalen die je met je peuter gaat meemaken. Hier zeven punten waar iedereen met een ondeugende peuter thuis zich in herkent.

1. Ontsnappingspraktijken

Je peuter slaapt in een gezellig gevangenisje (oftewel bedje), waardoor je altijd zeker wist dat -ie geen kant op kon. Veilig gevoel. Tot-ie opeens naast je bed stond vannacht. Wanneer de ontsnappingstijd is aangebroken zal het in bed leggen een stuk lastiger worden. Bereid je voor op veel onverwachte, nachtelijke bezoekjes en een scène als je peuter het niet eens is met zijn bedtijd.

2. Luiers losmaken

Je peuter gaat erachter komen hoe die leuke plakkers werken, en voor je het weet ligt er opeens een volle poepluier op de grond. Op z’n kop. Misschien dat ducttape bij dit punt een oplossing kan bieden.

3. Ze worden enorm

Op een dag neem je ze op schoot en kom je erachter dat ze minstens vijf kilo zwaarder zijn dan gister. Onthoud wel: dat ze groot zijn betekent niet dat ze gróót zijn. Als je ze even een tijdje zelf wil laten lopen zijn ze gewoon weer een baby en moeten ze gedragen worden. Lastige fase.

4. Geweld

Bijten, slaan of schoppen is over het algemeen een snelle manier om te laten weten dat je het ergens niet mee eens bent. Ook best een vreemde manier, maar je peuter gaat ‘m ontdekken en gebruiken. Het is heel normaal om door een lastige tijd te gaan als je erachter komt dat je perfecte baby eigenlijk een sociopaat is. Je bent niet alleen.

5. Ontdekkingsfase

Elke peuter gaat op een gegeven moment het huis gebruiken als persoonlijk laboratorium. Hier gaan allerlei bijzondere experimenten plaatsvinden. Zo is het namelijk reuze interessant om te zien wat er precies gebeurt als je je limonade omgooit, en ook met andere objecten (vooral breekbare) schijnt iets te gebeuren wanneer je ze op de grond smijt. Of van de trap. Een pluspuntje: je huis zal er uiteindelijk minimalistisch chic uitzien, aangezien vrijwel niets heel blijft.

6. Vocale skills

Het is geweldig als ze leren praten. De eerste woordjes bezorgen iedere ouder een brok in de keel. Een stuk minder leuk is het als ze erachter komen dat ze ook kunnen gillen. En krijsen. En schreeuwen. Sterkte daarmee.

7. No mercy

Alle attributen waarin je je peuter eindelijk even vast kunt zetten – van kinderstoelen tot winkelwagentjes en buggy’s – worden nutteloos. Je peuter kan namelijk praten (en schreeuwen en krijsen en gillen) en is niet bang om zijn/haar ongenoegen te uiten. “Uit! Nu!” Het beste is om in deze fase een tijdje geen boodschappen te doen en je peuter thuis voor de tv te zetten.

Verder is het hebben van een peuter natuurlijk hartstikke leuk. Meestal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
7 ‘mijlpalen’ die je hoe dan ook meemaakt als je baby een peuter wordt
Sluiten