Leanne Hansma
Leanne Hansma Kinderen 10 sep 2018
Leestijd: 2 minuten

Mijlpalen van je kleintje op de peuterspeelzaal

Niet alleen thuis, maar ook bij de opvang ontdekken kinderen veel. Samen spelen en delen met andere kids, luisteren naar de regels en op je beurt wachten. Voor het eerst ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet..’ spelen en je kind zelf zijn jas zien aantrekken: allemaal bijzondere momenten die je kleine spruit meemaakt.

Dit zijn de mijlpalen die je kleine bereikt op de peuterspeelzaal:

Een gesprekje voeren

Zit je samen op de fiets naar huis, begint je wurm ineens te praten over de ochtend op de peuterspeelzaal. Superleuk, het eerste echte gesprekje tussen jullie is een feit. Door de peuterspeelzaal leert je kind de taal in een sociale omgeving en kan daardoor makkelijker zijn of haar gedachten met je delen.

Spelletjes spelen

Kiekeboe move over: het is nu tijd voor een wat ingewikkelder spel. Door het spelen van spelletjes ontwikkelt je kind op sociaal en emotioneel vlak verschillende vaardigheden. Ook helpt het je kleintje groeien in creativiteit, zelfexpressie, communiceren en probleemoplossend zijn.

Samen een boekje lezen

Lekker samen op de bank of in bed een boekje lezen. Je zult merken dat – nu je kindje naar de peuterspeelzaal gaat – samen lezen ook echt steeds meer samen lezen wordt. De bladzijdes van het boek omslaan zal namelijk niet langer jouw taak zijn, maar dat van je kleintje.

Een potlood vasthouden met duim en wijsvinger

Je hebt vast al een hoop tekeningen van je kleine kunstenaar gekregen. Het leuke is dat je kleintje op de peuterspeelzaal leert tekenen op een andere manier. Niet meer met een potlood in die grijpgrage handjes, maar netjes tussen duim en wijsvinger. Het kan wat tijd en energie kosten, maar uiteindelijk – al is het pas op de basisschool – krijgt ook jouw kleine dit onder de knie.

Kleuren en vormen herkennen

Waarschijnlijk kent je kind al een paar kleuren of vormen voordat hij begint op de peuterspeelzaal. Eenmaal daar leert hij er nog heel veel bij. Kinderen kunnen namelijk heel goed leren en kleuren en vormen helpen bij het herkennen en verbinden van objecten.

Zelf doen

Eén van de fasen waar je kind nu in terecht komt: zelf doen! Het leuke is dat ze op veel peuterspeelzalen een speciaal trucje hebben waardoor peuters zelf hun jas aan kunnen trekken. En laten we eerlijk zijn: dat kan soms best handig zijn als jij ‘s ochtends weer meerdere ballen in de lucht probeert te houden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme