Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Persoonlijk 24 nov 2016

Mijn bevalling was heel heftig en het is tijd om dat te delen #genoeggezwegen

Nog bijna elke dag word ik herinnerd aan mijn eerste bevalling. De mooiste herinnering want het maakte mij moeder. Maar tegelijk ook de slechtste herinnering die vaak nog tranen achter mijn ogen laat prikken. Want dat het niet is gegaan zoals ik had gewild, is een understatement.

Na 42 weken werd de bevalling opgewekt. Mijn lichaam reageerde snel en heftig door volop weeën te produceren. Helaas bracht dit geen ontsluiting met zich mee waardoor ik na 30 uur uitgeput de arts aankeek. De arts keek ongerust terug. Hij meldde dat er direct stappen gezet moesten worden om te zorgen dat de baby zo snel mogelijk geboren zou worden. Ik kreeg geen uitleg over de opties die er waren en door de verkeerd geplaatste ruggenprik zou elke oplossing veel pijn met zich mee brengen.

Leeg getrokken

Zonder pardon werd er in lichte paniek een vacuümpomp gebruikt. Het beeld van de voet van de arts tegen mijn bed om zich af te zetten bij het trekken zal ik nooit vergeten. Onze dochter is uiteindelijk geboren met een flinke hersenschudding en een gebroken sleutelbeentje. Ze moest de eerste paar dagen bij komen op de kinderafdeling en ik werd daar drie keer per dag naartoe gebracht. In een rolstoel. Lopen zat er even niet meer in. Mijn lijf maar vooral ook mijn gevoel waren keihard aangepakt. Ik voelde me letterlijk leeg getrokken.

Terugdenken aan je bevalling

Toen pas

Toen na anderhalf jaar ook de tweede bevalling niet op gang kwam en ik na opnieuw opwekken weer geen ontsluiting kreeg besloot dezelfde arts een spoed keizersnee uit te voeren. Toen pas bleek dat mijn bekken niet goed staat om op natuurlijke wijze te bevallen. Elke volgende bevalling werd dan ook een keizersnee.

LEES OOK: hoe je je met deze 9 do’s and dont’s kunt voorbereiden op je bevalling

Ik schreeuw het niet van de daken

Ik zwijg niet per se over mijn verhaal maar ik schreeuw het ook niet van de daken. Zeker niet in de buurt van zwangere vrouwen. Want met al die ellende krijgen vrouwen alleen maar onnodige angst. De stichting Geboortebeweging wil dit echter veranderen en gaat met de hashtag #genoeggezwegen aanstaande vrijdag met een actie van start. De stichting hoopt zo mensen wakker te schudden, omdat te veel vrouwen negatief terugkijken op hun bevalling of zelfs een traumatische ervaring hebben gehad, zo laat de stichting RTLnieuws weten.

Ik denk dat, in plaats van de angst, hiermee inderdaad met name de bewustwording vergroot wordt. En hoe bewuster vrouwen de (eerste) bevalling ingaan, hoe beter zij ook mee kunnen denken en beslissen over het verloop hiervan. Hierdoor kan de ervaring voor hen maar ook zeker voor de betrokken partijen alleen maar beter worden lijkt me.

Deel je ervaring

Dus lieve vrouwen van Nederland, deel je ervaring, vertel je verhaal en laten we samen proberen het taboe op dit gebied te doorbreken om het voor anderen makkelijker te maken. Er is genoeg gezwegen. #genoeggezwegen

Lees ook deze goudeerlijke uitspraken van 9 kersverse moeders over hun bevalling.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Stichting geboortebewegingRTL nieuws

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Mijn bevalling was heel heftig en het is tijd om dat te delen #genoeggezwegen
Sluiten