Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Beauty 28 dec 2016
Leestijd: 4 minuten

Mijn heftige zwangerschappen hebben mij zo veel geleerd

In deze nieuwe serie spreken we vrouwen over hun buik. De mooie, verdrietige, blije en wanhopige momenten van een vrouw en haar meest bijzondere lichaamsdeel.

De buik is voor vrouwen een heilige plek. Niet alleen omdat er mogelijk kinderen uit geboren worden, maar omdat het in essentie de plek is waar haar kern tot uiting komt. Van buikgevoel en buikchakra tot de hormoonhuishouding. Een buik vertelt het verhaal van de vrouw en is het centrum van haar emotie. Famme maakt de serie ‘De buik van…’ waarin wij de bijzondere verhalen vertellen van vrouwen en hun buik. Deze keer Femke en haar buik.

De buik van Femke (41)

Getrouwd en moeder van een zoon en een dochter

  • Buikmoment: ‘mijn buik is de basis van de belangrijke driehoek die centraal staat in mijn leven’
  • Trots op: ‘Dat mijn buik ondanks de heftige eerste bevalling toch nog een zwangerschap aan kon’
  • Typisch mijn buik: ‘Aan mijn buik merk ik of in lekker in mijn vel zit; ben ik soepel, dan voel ik me gezond’

‘Mijn eerste zwangerschap verliep perfect. Mijn lichaam deed wat het moest doen en ik had dan ook op een gekke manier best zin in de bevalling. De bevalling an sich verliep prima maar direct nadat de baby geboren was ontstond er een ernstige bloeding. Ik weet niet meer wat er gebeurde maar na een tijdje werd ik wakker met de mededeling dat mijn leven zojuist gered was door een bloeddonor. Deze persoon ben ik voor altijd dankbaar.

‘Dat mijn leven door die bevalling aan een zijden draadje heeft gehangen heb ik nooit zo bekeken. Met het volste vertrouwen liet mijn hoofd alles los om mijn lichaam de kans te geven het probleem op te lossen. Ik heb me nooit bang gevoeld of paniek gehad. Het leek haast alsof ik naast mezelf kon gaan staan om te kijken hoe mijn lichaam de situatie aan zou pakken. Gelukkig liep het goed af en konden we heerlijk gaan genieten van ons prachtige kindje.

Eilandje

‘Ik heb nooit getwijfeld of mijn lichaam nog een zwangerschap aan zou kunnen. En dat was ook terecht want mijn lichaam heeft de tweede zwangerschap perfect doorstaan. Maar mijn hoofd was deze keer aan de beurt om het zwaar te hebben. Ik belandde in een pittige prenatale depressie. Mijn lichaam deed dan wel precies wat het moest doen maar in mijn hoofd was het koud en donker. De vermoeidheid greep me bij mijn keel en ik was nog maar een schijntje van de positieve, energieke vrouw die ik altijd was. Over postnatale depressies kun je eindeloos veel vinden maar als je depressief bent tíjdens je zwangerschap sta je best op een klein eilandje. Een druk eilandje, dat wel want er zijn schijnbaar in Nederland veel meer vrouwen die depressief zijn tijdens hun zwangerschap.’

Let it go

‘Ik kwam de dagen door, het einde van mijn zwangerschap kwam in beeld en met gemengde gevoelens stevenden we op de bevalling af. Deze verliep voorspoedig en waar ik de vorige keer mijn lichaam moest vertrouwen, moest ik nu mijn hoofd vertrouwen en de controle los laten. Ook deze keer ging dat goed en achteraf kan ik heel dankbaar zeggen dat ik blij ben dat mijn twee zwangerschappen en bevallingen zijn gegaan zoals ze zijn gegaan.
Dat klinkt misschien gek maar het heeft in mij een groot besef losgemaakt. Het besef dat dingen niet voor niets gebeuren.’

Kracht

‘Mijn eerste zwangerschap benadrukte de kracht van het lichaam, mijn tweede zwangerschap benadrukte de kracht van het hoofd en deze twee samen maakten in mij de kracht van bewust leven los. Deze driehoek heeft zich in mij verankerd en staat nu aan de basis van een heel mooi plan dat ik de komende periode wil gaan verwezenlijken.’

‘Ik ben ervan overtuigd dat je wanneer je goed voor jezelf zorgt op alle vlakken, je de beste versie van jezelf wordt. En die versie is zo ongelooflijk waardevol voor de mensen om je heen. En natuurlijk ook voor jezelf. Je bent een leukere moeder, een leukere vrouw en een leukere vriendin. Je komt als het ware in een positieve flow waarvan iedereen de vruchten kan plukken. Ik ben nu bezig om op basis van deze driehoek een totaalpakket aan te bieden om jezelf optimaal te ontwikkelen. Niet om beter te worden dan je bent maar wel om die beste versie te worden van wie je bent.’

Buikgevoel

‘Gek genoeg heeft hierin ook mijn buik weer een prachtige rol. Het alom bekende ‘buikgevoel’ werkt bij mij heel goed. Ik heb naar mijn lichaam leren luisteren doe nu oprecht mijn best zo goed mogelijk voor mezelf te zorgen. Voor mij levert dat balans op en die balans zorgt weer voor heel veel genieten van en met mijn gezin.’

Overtuigd

‘Zonder zweverig te zijn ben ik ervan overtuigd dat het leven echt genieten is als je in balans bent en in balans komen is eigenlijk een stuk makkelijker dan je denkt. En daar wil ik vrouwen bij helpen. Ik vind het mooi dat mijn eigen lichaam en hoofd hiervoor de grote inspiratie zijn geweest. ‘

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Mijn heftige zwangerschappen hebben mij zo veel geleerd
Sluiten