Redactie
Redactie Kids 18 sep 2014
Leestijd: 4 minuten

Mijn kind op het internet: ‘Mam, ze noemde me een slet op Facebook’

Famme heeft er een nieuw kindeke bij. In de serie ‘Mijn kind op het internet’ informeren we je geregeld over onderwerpen die te maken hebben met het digitale tijdperk. En dan vooral: hoe hier mee om te gaan? Al eerder lazen we over de privacy van een kind. Vandaag: cyberpesten.

Sinds de komst van het internet, social media en apps als Whats’app en Snapchat is er een ander fenomeen meegegroeid: cyperpesten. Ik was vroeger lid van de ‘Tina’ en ook die had een chatbox op de website. En nee, daar zaten helaas niet alleen maar leeftijdsgenoten en aardige mensen op. Cyberpesten is makkelijk, het is laf, het is triest en omdat het niet face-to-face gebeurt interpreteer je zelf de intonatie. Kappen ermee, wees gewoon aardig.

Het verschil tussen ‘gewoon’ pesten en cyberpesten, is dat a.): de dader vaak anoniem is en b.): de dader veel meer durft te zeggen dan bijvoorbeeld face-to-face op het schoolplein. De dader voelt zich krachtig en sterker dan ooit. Het slachtoffer daarentegen wordt alleen maar banger en kwetsbaarder.

Wat wijst onderzoek uit?

De vraag die opdoemt is: wanneer spreken van ‘echt’ cyberpesten? Immers, kinderen roepen vaak maar wat en uitspraken in woorden lijken vaak erger dan bedoelt is. Zet jij iets op Facebook of Instagram? Dan zijn mensen vrij om daar op te reageren. Dit kan aanvoelen als pesten, maar vaak zijn het loze uitspraken. Dommig. Slechts 4% van de slachtoffers wordt ook daadwerkelijk gepest. Dit gaat dan vaak gepaard met mensen waar ze in het dagelijks leven ook last van hebben. Leer je kind relativeren en leg uit dat iedereen vrij kan reageren op hetgeen wat hij of zij post. Of lees een van de onderstaande verdere tips samen met je kind door:

1. Ga als ouder met je tijd mee

Nog niet zo bekend met de ins en outs van social media en privacy-instellingen? Ga er dan eens voor zitten en zoek alles uit. Misschien kan je kind je wel helpen, waardoor jullie alle accounts zo veilig mogelijk kunnen maken.

2. Vogel uit wat je kind precies doet op internet

Je hoeft heus niet achter elke boom te staan om je kind te controleren, maar vraag wel wat ‘ie precies doet op internet en waarom.

3. Check de geschiedenis

Nee natuurlijk pest je eigen kind niet en wordt ‘ie ook zelf niet gepest, maar mocht je toch een raar gevoel hebben, check dan eens op welke site je kind rondbanjert. Het kunnen onschuldige ‘hoe verzorg ik mijn paard’-sites zijn, maar een kind kan ook makkelijk op andere sites terechtkomen. Onbewust.

4. Geef zo min mogelijk details vrij

Krijgt je kind toevallig een bericht van een vreemde? Grote kans dat z’n telefoonnummer ergens vermeld staat. Ook het adres is geen aanrader en zorg ervoor dat je weet met wie je kind omgaat. Mocht je een vreemde naam plus vreemde opmerking zien staan, vraag dan wie die persoon is.

5. Let op het gedrag van je kind

Als je vindt dat het gedrag van je kind is veranderd, bijvoorbeeld dat ‘ie meer afwezig is, verdrietig of juist heel boos nadat ‘ie achter z’n telefoon of computer vandaan komt, zie dit dan als tekenen dat er iets aan de hand is.

6. Negeer

Is het zo dat je kind inderdaad een vreemde opmerking naar z’n virtuele kop geslingerd heeft gekregen, leg ‘m dan uit dat ‘ie dit moet negeren. Vooral als zo’n opmerking van een anonieme dader komt. Na een tijdje gaat de lol er voor de dader wel af.

7. Neem je kind wel serieus

Het is nooit leuk als er iets wordt gezegd waar je niet vrolijk van wordt. Misschien heb je zelf weleens een e-mail van je baas gekregen die uit emotie was geschreven. Als je er niet op reageert, trekt ‘ie na een tijdje wel weer bij. Zo gaat dit ook met cyberpesten. Alleen neem je kind wel serieus. Een volwassen persoon kan hier namelijk beter mee omgaan dan een 12-jarige. Kinderen zijn zo kwetsbaar en gevoelig, dus zorg ervoor dat ‘ie altijd wordt gehoord.

8. Zorg voor bewijs

Weet je wat er speelt bij je kind, laat ‘m dan een screenshot maken van alle nare opmerkingen. Als de dader anoniem is, dan kun je hier niet zoveel mee, maar mocht het om een bekende gaan, dan kun je altijd even met de bewijsstukken richting ouders snellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Mijn kind op het internet: ‘Mam, ze noemde me een slet op Facebook’
Sluiten