Jitra Janssonius
Jitra Janssonius Gezondheid 11 jan 2017
Leestijd: 4 minuten

‘Mijn man zag de striae erin schieten tijdens de bevalling’

In deze nieuwe serie spreken we vrouwen over hun buik. De mooie, verdrietige, blije en wanhopige momenten van een vrouw en haar meest bijzondere lichaamsdeel.

De buik is voor vrouwen een heilige plek. Niet alleen omdat er mogelijk kinderen uit geboren worden, maar omdat het in essentie de plek is waar haar kern tot uiting komt. Van buikgevoel en buikchakra tot de hormoonhuishouding. Een buik vertelt het verhaal van de vrouw en is het centrum van haar emotie. In de serie ‘De buik van…’ tekenen we bijzondere verhalen op van vrouwen en hun buik. Deze keer Saskia en haar buik.

De buik van Saskia (32)

Getrouwd en moeder van twee zonen

  • Buikmoment: ‘ik begin het woord buikgevoel steeds beter te begrijpen’
  • Trots op: ‘mijn welverdiende strepen’
  • Typisch mijn buik: ‘Mijn buik is zodra het kan lekker bruin’

‘Mijn buik moest altijd bruin zijn vroeger. Als ik terug kwam van vakantie trok ik trots mijn shirt omhoog om te laten zien hoe heerlijk zonnig ik het had gehad. De behoefte om mijn shirt omhoog te trekken is na twee kinderen toch wat minder geworden.

Rolletje

Ik heb nog steeds niet echt een buik maar als ik voorover buig kan ik met twee handen heel gezellig een flinke rol vastpakken die er vóór de kinderen echt nog niet zat. Of ik dat erg vind? Nou nee, niet eens. Ik ben trots op mijn buik. Trots op onze geweldige zonen en ik zet mijn buik nog steeds graag in het zonnetje maar dat deel ik dan niet meer met de hele wereld.

Jammer

Dikker worden tijdens mijn zwangerschappen heb ik nooit een probleem gevonden. Er zit toch een kindje in je buik? Dat vind ik zo ontzettend bijzonder. Heerlijk negen maanden met z’n tweetjes. Ik vond het beiden keren haast jammer dat ze geboren werden.

LEES OOK: De Buik van Anne, die een uitslag kreeg van 1 op 3 kans op syndroom van Down.

Tijgetje

‘Naast het feit dat mijn buik wat minder strak is dan vroeger heb ik er ook een paar strepen bij gekregen. Negen maanden smeerde ik en was er niets aan de hand maar tijdens de bevalling sprongen de strepen er volgens mijn man ineens in. Heel even baalde ik daarvan maar eigenlijk vind ik het wel een leuk aandenken. Ik ben gewoon moeder van twee geweldige gezonde mannetjes waarom zou ik dan gaan zitten zeuren om een paar streepjes?’

Buikgevoel

‘Tot een half jaar geleden vond ik ‘buikgevoel’ maar iets zweverigs. Ik ben een vrij nuchtere dame dus die term was niet aan mij besteed. Inmiddels denk ik daar anders over. Ik ben bezig met een switch in mijn carrière en leer mijzelf daardoor steeds beter kennen. Ik had nooit echt het gevoel in contact te staan met mijn lichaam maar volgens mij heb ik mijzelf daarmee tekort gedaan. Je lichaam zegt namelijk zo veel meer dan ik altijd dacht. Ik voel nu letterlijk aan mijn buik of een bepaalde carrière wel of niet bij me past. Ik vind het zo interessant dat ik me daar in de toekomst meer in zou willen verdiepen.’

LEES OOK: De Buik van Suus, die wel moeder werd maar nooit zwanger.

Niet zeuren

‘Mijn hoofd bepaalt regelmatig dat ik niet moet zeuren om dingen die nou eenmaal zijn zoals ze zijn. Ik ben een positief ingesteld mens en accepteer dat dingen soms anders zijn dan ik zou willen. Zo ook het feit dat ik mijn favoriete sport niet meer kan uitvoeren omdat ik nog steeds aan het herstellen ben van mijn laatste bevalling. Ik had er geen rekening mee gehouden dat ik daardoor misschien niet meer zou kunnen hockeyen. Ik heb het nu geaccepteerd maar ik heb geleerd dat het heel belangrijk is om je eigen dingen te blijven doen als moeder. Alleen dan kan ik vol positieve energie met mijn gezin bezig zijn.
2017 wordt voor mij dus het jaar voor verbeterd contact met mijzelf. En wie weet ren ik dan voor de zomer toch weer over het veld.’

Wil je ook meedoen aan de rubriek ‘De Buik van …’ Stuur dan een berichtje aan [email protected]

Eerdere ‘buiken van’ teruglezen? Dat kan! Suus, Angela, Anne en Femke gingen Saskia voor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Mijn man zag de striae erin schieten tijdens de bevalling’
Sluiten