Inga Stoit
Inga Stoit Mind 8 nov 2018

5 x millennial vrouwen aan het woord die niet zeker weten of zij kinderen willen

Trouwen en het krijgen van kinderen lijkt de meest normale gang van zaken als je een vrouw bent. Maar voor sommigen is dit niet zo vanzelfsprekend, simpelweg omdat zij een ander leven voor ogen hebben. Een leven wat veel meer is gericht op de individu an sich.

De tegenwoordige tijd is heel anders dan de verleden tijd. We trouwen op latere leeftijd (of helemaal niet) en we krijgen kinderen op latere leeftijd (of helemaal niet). Lees hier verhalen van millennial vrouwen die überhaupt twijfelen over of zij moeder willen worden:

‘Het allemaal hebben bestaat niet’

Lotte: ‘Ik ben heel blij met de keuzes die ik tot zo ver gemaakt heb, in de liefde gaat het goed en wat betreft mijn carrière ook. Ik heb het gevoel dat ik steeds dichter bij mijn doelen kom. Dit gaat zelfs zo goed, dat ik deze nog groter kan maken. Het klinkt misschien egoïstisch, maar ik wil deze stappen eigenlijk niet aanpassen. Ik wil zien hoe groot mijn groeipotentie is. Ik heb nu al meer bereikt dan ik ooit dacht te kunnen bereiken. Dat is waar mijn focus ligt, je kunt het simpelweg niet allemaal hebben.’

‘Ik wil een ecologisch verstandige keuze maken’

Eva: ‘De wereld waar wij in leven is aan het opraken, wij putten deze volledig uit. We denken dat het ons recht is, maar we maken haar echt op. Ik twijfel over het hebben van kinderen, omdat ik mijn kinderen niet wil opvoeden in een wereld waarin zoveel misgaat. Denk aan: oorlog, armoede, ziektes en uiteraard ook de natuur die al lang begonnen is met protesteren. Wij zijn niet groter dan de kracht van de natuur, dat zien we nu al lang al op het journaal. Dit is iets waar ik mijn eventuele kinderwens zeker door laat beïnvloeden. Er zijn er al te veel van ons, de wereld wordt er niet beter op.’

‘Ik geloof niet in het huwelijk’

Sarah: ‘Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik 5 jaar oud was, hierna kregen allebei mijn ouders een nieuwe relatie – deze liggen inmiddels al ver achter hen. Mijn geloof in het huwelijk en in de liefde is hierdoor behoorlijk aangetast. Ik ben zelf gelukkig met mijn vriend, maar ook hij heeft gescheiden ouders en is sceptisch. Wij hebben dus allebei te maken gehad met verlating, verdriet en toch ook wel verlies. Dit is niet iets wat wij onze eventuele kinderen gunnen, wij geloven dat liefde niet perse voor altijd is. Voor hetzelfde geld ontmoet je iemand anders die je volledig verrast.’

‘Ik vraag me af hoe ik ooit kinderen kan betalen’

Marloes: ‘Als ik denk aan mijn studieschuld, schiet ik volledig in de stress. Deze is namelijk torenhoog. Ik heb gestudeerd met veel plezier en heb nu een baan waar ik heel content mee ben, maar verdienen? Dat doe ik eerlijk gezegd amper. Ik kan de huur net aan betalen en dan hebben we het nog niet eens over mijn schulden.. Mijn vriend zit in hetzelfde schuitje, dus kan je nagaan in wat voor zwaar bootje wij zitten. We komen net aan rond, dus denken aan kinderen.. nee, eigenlijk is die keuze niet eens realistisch. Er moet wel heel veel veranderen willen wij aan de kinderen gaan’.

‘Ik voel mezelf nog altijd kind’

Hanneke: ‘Misschien ben ik te hard voor mezelf, maar ik voel mij vaak zelf nog een kind. Het kan zijn dat het komt door hormonen, maar af en toe breek ik volledig. Op zulke momenten denk ik: ‘Hoe moet ik zorgen voor een kleine, wanneer ik zelf nog af en toe een enorme kleine uk ben.’ Soms zegt mijn vriend ook: ‘Is het weer zo ver..’ Dan lachen we allebei maar ik huil nog harder – het klinkt nu allemaal heel heftig, maar ik denk dat moeder zijn de meest zware job ooit is. En ik ben overduidelijk (nu) niet geschikt voor die job.’

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
5 x millennial vrouwen aan het woord die niet zeker weten of zij kinderen willen
Sluiten