Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Work & Life 16 aug 2018

No plastic fantastic: zo gebruik je als gezin minder plastic

We moeten anders omgaan met plastic. Dat is ons allemaal al wel duidelijk, maar de cijfers liegen er niet om: als het zo doorgaat zal er in 2050 qua gewicht meer plastic in de zee liggen dan dat er vissen zwemmen.

Al jaren lang (lees: ruim 70 jaar) is het gebruik van plastic in de wereld sterk gegroeid. Het is zelfs zo erg, dat de mensheid nu elk jaar zijn eigen gewicht in plastic produceert. Tijd voor verandering, en dat begint bij onszelf. Zo kun je er als gezin voor zorgen dat je minder plastic gebruikt:

1. Wasbare luiers

Ga voor wasbare luiers of hydrofiele doeken als luier. Je eerste gedachte is misschien dat het best veel gedoe lijkt, maar wasbare luiers zijn echt heel makkelijk. De wasbare luier kun je gewoon – duh – wassen. Je hebt wasbare luiers met inlegvelletjes, die kun je met de ontlasting weggooien (het vocht wordt doorgelaten en de ontlasting niet). Je kunt er ook voor kiezen om een hydrofiele doek als luier te gebruiken.

2. Blok zeep

Vervang je plastic handpomp met zeep voor een blok zeep. Het maakt je net zo schoon, maar is wel beter voor het milieu 😉

Duurzaam opvoeden voor dummies (hoe verklein je de ecologische voetafdruk van je kind)

3. Tandenborstel van bamboe

Voor een bamboe tandenborstel wordt 95% minder plastic gebruikt ten opzichte van een normale tandenborstel! De tandenborstel gaat net zo lang mee als een plastic tandenborstel, en vanwege de antibacteriële eigenschappen van bamboe blijft de tandenborstel netjes.

4. Washandjes

Weg met de babydoekjes, waarom niet gewoon washandjes met warm water gebruiken?

5. Houten speelgoed

Voor het maken van houten speelgoed is hout, eventueel lijm, schroeven en verf op waterbasis nodig – voor plastic speelgoed is dat een heel ander verhaal. Daarnaast gaat houten speelgoed niet alleen jaren mee, maar wordt het ook duurzaam geproduceerd. Het bamboespeelgoed van Hape is bijvoorbeeld vervaardigd uit bamboe van een eigen aangelegd bamboebos.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
No plastic fantastic: zo gebruik je als gezin minder plastic
Sluiten