Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kids 15 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Nieuw bewijs: minder schermtijd maakt kinderen echt slimmer

Hoe lang mag jouw kind achter de computer? Waar sommige ouders strikte regels hebben rondom de hoeveelheid ‘schermtijd’ per dag, vinden andere ouders het ook gewoon gemakkelijk vermaak van hun kinderen. Toch is het limiteren van schermtijd wel het beste voor de prestaties van je kind, blijkt uit nieuw onderzoek.

De magische grens qua hoeveelheid schermtijd – bestaande uit bijvoorbeeld tv, maar ook laptop en smartphone – ligt op twee uur. Als kinderen meer dan twee uur per dag naar een scherm kijken, gaan hun cognitieve vaardigheden achteruit.

Slaap, beweging en schermtijd

Om dat te ontdekken, keken onderzoekers naar het gedraag van zo’n 4.500 Amerikaanse kinderen tussen de 8 en 11 jaar. Ze vroegen hen niet alleen hoeveel schermtijd ze kregen, maar ook hoe hun slaapschema was en hoeveel ze bewogen – allemaal dingen die invloed hebben op de prestaties van je brein.

LEES OOK: Deze nieuwe YouTube Kids functie helpt ouders met schermtijd

Aangeraden wordt om kinderen 9 tot 11 uur te laten slapen, een uur te laten bewegen en twee uur schermtijd te geven, maar slechts 5 procent voldeed aan al die ‘voorwaarden’, aldus de onderzoekers. Maar liefst 82 procent van de kinderen in het onderzoek kwam bijvoorbeeld niet aan een uur beweging, en 63 procent keek langer dan twee uur per dag naar een scherm. De gemiddelde tijd daarvan was 3,6 uur.

Heel sterke link

Zoals verwacht waren de kinderen die de drie aanbevelingen niet opvolgden, slechter in testjes waarin bijvoorbeeld hun denken, aandacht, taal en geheugen werden getest. De kinderen die meer dan twee uur schermtijd kregen, waren juist het slechtst in de testjes. Hoewel er alleen een link is gelegd en niet per se een oorzaak-gevolgrelatie is aangetoond, is dat natuurlijk wel héél opvallend.

Ben jij er ook van overtuigd dat te veel tijd online niet goed is voor je kids, dan zijn er gelukkig al heel wat mogelijkheden om daar een limiet aan te stellen. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon met je kroost gaan schilderen of naar de speeltuin – als het goed is vinden ze dat ook gewoon hartstikke leuk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Nieuw bewijs: minder schermtijd maakt kinderen echt slimmer
Sluiten