florine duif
florine duif Kids 9 dec 2016
Leestijd: 4 minuten

Mindful opvoeden: zo doe je dat

Niet dat opvoeden niet leuk is, maar soms raken we overspoeld door stress en ongeduld, waardoor we de waardevolle dingen even uit het oog kunnen verliezen. Tja, ouders zijn net gewone mensen. Mindfulness toepassen in de opvoeding kan op zo’n moment heel goed werken. Zweverig? Nee hoor, juist heel praktisch.

Mindful opvoeden

Eerder schreven we een artikel over waarom je mindfulness samen met je kind zou moeten doen. Maar hoe pas je dit nou toe in de praktijk?

Stap 1: Accepteer je kind zoals ‘ie is

Vaak wordt het ene kind gezien als bijvoorbeeld grappig en de ander als intelligent; doe dit liever niet. Oftewel: plak geen label op je kind. Elk kind heeft z’n eigen leuke en minder leuke eigenschappen, maar hang hier geen oordeel aan.

Voor je het weet, heeft je kind het gevoel dat hij wordt vergeleken met z’n broertje of zusje en echt: dat wil je niet. Onvoorwaardelijke liefde betekent namelijk dat je van iemand houdt no matter what en dat gevoel krijgt je kind niet als je gaat vergelijken.

Deze simpele meditatie oefening is ideaal voor moeders

Stap 2: Besef dat je kind van nature heel mindful is

En jij niet. We leggen het even uit. Kleine kinderen schenken hun volle aandacht aan het leven. Ze hebben totaal geen tijdsbesef en kennen nauwelijks geen stress.

Als zij lekker genieten van de ochtend en dus totaal geen haast hebben, zit jij alweer met je gedachten op kantoor of in de supermarkt. Onrust heet dat. Neem dus een voorbeeld aan je kind. Wees met je volle aandacht in het moment. Lastig? Adem eens een paar keer in en uit om in het nu te komen.

Wat kan je nog meer doen?

4 prettige manieren om je je kids kennis te laten maken met meditatie

Zet soms een dag lang alle apparaten met een scherm uit

En niet alleen de Ipad en eventueel telefoon van je kind, maar ook je eigen schermen. Kijk wat dit met jullie doet. Je kind zal zich eerst gaan verzetten, maar al snel zal de creativiteit hoogtij vieren.

En dat geldt ook voor jou. Voor je het weet, heb je tijd en ruimte om dingen te doen, die steeds maar bleven liggen. En opeens heb je meer tijd voor je kind. Geef hieraan toe. Wil je kind verstoppertje spelen, doe verstoppertje.

Wil je kroost het bos in, ga het bos in. En iedere keer als er weer gedachtes voorbijkomen uit het verleden of de toekomst (of als je verlangt naar het checken van je telefoon!), focus je je op je kind. Moet je kijken hoe leuk en ontspannen dat is.

Geef je kind vijf minuten per dag de volle aandacht

Vijf minuten? Easy, denk je misschien nu. Helaas durven wij te wedden dat dit je flink tegen zal vallen. Concentreer je maar eens vijf minuten volledig op iets, dat is voor veel mensen best lang. Toch is het goed om dit dagelijks te proberen.

Leg je telefoon weg (zie het vorige punt), zet de tv uit en ga iets doen met je zoon of dochter. Geniet samen met je kind van het tekenen, een boekje lezen of iets anders. voor je het weet ben je helemaal zen. Dat is dus echt ‘Mindful Opvoeden’.

Zo pas je mindfulness voor kinderen toe

Stop met je te verzetten tegen wat toch moet gebeuren

Eens, de huishoudelijke taken plus opvoedtaken zijn inderdaad niet altijd even leuk om te doen, maar sommige dingen moeten nou eenmaal gebeuren. Toch? Maak ze daarom niet erger dan ze zijn en voer ze gewoon uit. Ook dat hoort nou eenmaal bij opvoeding.

Omschrijf de eerste paar happen tijdens het eten

Wanneer jullie met z’n allen aan tafel zitten kan er een spel gespeeld worden: omschrijf iedere hap. Hoe voelt het? Waar smaakt het naar? Het gaat hierbij niet om de kennis van eten, maar om het stilstaan bij het moment. Zo eten jullie in volle aandacht en krijgt stress geen ruimte. Eet ze!

Mediteren in plaats van nablijven? Mindfulness blijkt beter te werken dan straf

Ga mee in de belevingswereld van je kind

Kinderen verwonderen zich over dingen die voor jou heel normaal zijn. Om de wereld door de ogen van je kind te zien, maak je een lange wandeling. Bijvoorbeeld over het strand. Pak samen de schelpen op en kijk ernaar (nee, niet staren, kijken!), verbaas je over de golven die heen en weer gaan en over de miljarden zandkorrels. Enne, wel je telefoon thuislaten hè? Die foto’s komen wel een andere keer.

5 lessen die kinderen ons leren over ontspannen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Mindful opvoeden: zo doe je dat
Sluiten