florine duif
florine duif Kids 10 dec 2016

Mindful opvoeden: zo doe je dat

Niet dat opvoeden niet leuk is, maar soms raken we overspoeld door stress en ongeduld, waardoor we de waardevolle dingen even uit het oog kunnen verliezen. Tja, ouders zijn net gewone mensen. Mindfulness toepassen in de opvoeding kan op zo’n moment heel goed werken. Zweverig? Nee hoor, juist heel praktisch.

Eerder schreven we een artikel over waarom je mindfulness samen met je kind zou moeten doen. Maar hoe pas je dit nou toe in de praktijk?

Ten eerste…

Accepteer je kind zoals ‘ie is
Vaak wordt het ene kind gezien als bijvoorbeeld grappig en de ander als intelligent; doe dit liever niet. Oftewel: plak geen label op je kind. Elk kind heeft z’n eigen leuke en minder leuke eigenschappen, maar hang hier geen oordeel aan. Voor je het weet, heeft je kind het gevoel dat hij wordt vergeleken met z’n broertje of zusje en echt: dat wil je niet. Onvoorwaardelijke liefde betekent namelijk dat je van iemand houdt no matter what en dat gevoel krijgt je kind niet als je gaat vergelijken.

Ten tweede…

Besef dat je kind van nature heel mindful is
En jij niet. We leggen het even uit. Kleine kinderen schenken hun volle aandacht aan het leven. Ze hebben totaal geen tijdsbesef en kennen nauwelijks geen stress. Als zij lekker genieten van de ochtend en dus totaal geen haast hebben, zit jij alweer met je gedachten op kantoor of in de supermarkt. Onrust heet dat. Neem dus een voorbeeld aan je kind. Wees met je volle aandacht in het moment. Lastig? Adem eens een paar keer in en uit om in het nu te komen.

LEES OOK: Als je zó praat tegen je kinderen, dan wordt opvoeden een feestje.

En dan…

Zet soms een dag lang alle apparaten met een scherm uit
En niet alleen de Ipad en eventueel telefoon van je kind, maar ook je eigen schermen. Kijk wat dit met jullie doet. Je kind zal zich eerst gaan verzetten, maar al snel zal de creativiteit hoogtij vieren. En dat geldt ook voor jou. Voor je het weet, heb je tijd en ruimte om dingen te doen, die steeds maar bleven liggen. En opeens heb je meer tijd voor je kind. Geef hieraan toe. Wil je kind verstoppertje spelen, doe verstoppertje. Wil je kroost het bos in, ga het bos in. En iedere keer als er weer gedachtes voorbijkomen uit het verleden of de toekomst (of als je verlangt naar het checken van je telefoon!), focus je je op je kind. Moet je kijken hoe leuk en ontspannen dat is.

Nog meer tips

Geef je kind vijf minuten per dag de volle aandacht
Vijf minuten? Easy, denk je misschien nu. Helaas durven wij te wedden dat dit je flink tegen zal vallen. Concentreer je maar eens vijf minuten volledig op iets, dat is voor veel mensen best lang. Toch is het goed om dit dagelijks te proberen. Leg je telefoon weg (zie het vorige punt), zet de tv uit en ga iets doen met je zoon of dochter. Geniet samen met je kind van het tekenen, een boekje lezen of iets anders. voor je het weet ben je helemaal zen. Dat is dus echt ‘Mindful Opvoeden’.

Stop met je te verzetten tegen wat toch moet gebeuren
Eens, de huishoudelijke taken plus opvoedtaken zijn inderdaad niet altijd even leuk om te doen, maar sommige dingen moeten nou eenmaal gebeuren. Toch? Maak ze daarom niet erger dan ze zijn en voer ze gewoon uit. Ook dat hoort nou eenmaal bij opvoeding.

Omschrijf de eerste paar happen tijdens het eten
Wanneer jullie met z’n allen aan tafel zitten kan er een spel gespeeld worden: omschrijf iedere hap. Hoe voelt het? Waar smaakt het naar? Het gaat hierbij niet om de kennis van eten, maar om het stilstaan bij het moment. Zo eten jullie in volle aandacht en krijgt stress geen ruimte. Eet ze!

Tot slot…

Ga mee in de belevingswereld van je kind
Kinderen verwonderen zich over dingen die voor jou heel normaal zijn. Om de wereld door de ogen van je kind te zien, maak je een lange wandeling. Bijvoorbeeld over het strand. Pak samen de schelpen op en kijk ernaar (nee, niet staren, kijken!), verbaas je over de golven die heen en weer gaan en over de miljarden zandkorrels. Enne, wel je telefoon thuislaten hè? Die foto’s komen wel een andere keer.

Al met al: ontspan en geniet. Deze 5 lessen leren onze kinderen ons over ontspannen!

Reageer op artikel:
Mindful opvoeden: zo doe je dat
Sluiten