Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Mind 9 feb 2019
Leestijd: 3 minuten

Fun fact: Mindfulness kan je seksleven verbeteren

“Ik moet niet vergeten mijn moeder te bellen.” “Oeps, dat jurkje moet nog geruild worden.” “Morgen moeten er boodschappen worden gedaan.” Vrouwen lopen dagelijks rond met 109324 gedachten. Hierdoor leven we vaak in de toekomst, in plaats van in het heden. Dus van mindfulness kunnen we veel leren. Zeker op seksgebied.

Mindfulness leert je te leven in het hier en nu. Alle gedachtes voor straks, morgen of later laat je varen, om te genieten van waar je nu mee bezig bent. Klinkt interessant, maar in hoeverre heeft mindfulness invloed op ons seksleven? Heel veel, zegt onderzoek!

Wetenschappelijk bewijs

Misschien kun je je moeilijk voorstellen hoe mindfulness kan bijdragen aan een spectaculair seksleven. Toch bewijst een nieuwe studie dat jouw slaapkameravontuurtjes naar een hoger niveau getild kunnen worden door een workshop mindfulness.

Tijdens dit onderzoek werd het seksleven van ongeveer 200 getrouwde personen onder de loep genomen. De nadruk lag hierbij op hun vermogen om volledig bewust én aanwezig te zijn en blijven tijdens de seks. De deelnemers konden uitspraken als “Ik let op seksuele sensaties” en “Ik besteed aandacht aan mijn emoties tijdens de seks” scores geven. Ook hun algemene gevoelens over hun seksleven, relaties en zelfbeeld speelden een grote rol tijdens het onderzoek.

De conclusie luidt dat alle deelnemers die seksuele mindfulness uitvoeren tussen de lakens meer tevreden zijn over hun seksleven dan de participanten die zich niet of minder bewust zijn van de seksuele handelingen. Mindfulness zorgt volgens hen voor meer seksuele én relationele bevrediging, seksuele zelfwaardering en daarmee het gevoel van algeheel seksueel welzijn.

Seksuele mindfulness?

Oké fijn, we weten nu dat we meer uit de liefdesdaad kunnen halen dankzij mindfulness. Maar hoe? Da’s een goeie vraag! Anno 2019 hebben we zoveel op ons bordje, dat het bijna onmogelijk is om alle stress niet mee te nemen naar de slaapkamer. Terwijl je lief tussen je benen ligt ben jij een boodschappenlijstje aan het samenstellen. Om nog maar te zwijgen over die vervelende gedachtes die door je hoofd dwalen als jij hem aan het berijden bent. “Hangen mijn borsten niet teveel?” “Ziet hij mijn vetrolletjes nu?” Onzekerheden, stress en andere negatieve gevoelens zorgen ervoor dat we niet helemaal in het moment opgaan.

Zodra je je bewust bent van je eigen lichaam en hoe prachtig jouw lichaam is (want ieder lichaam is schitterend!) kun je jezelf helemaal laten gaan. En wanneer je heel goed doorhebt wat er met je hoofd en lijf gebeurt op het moment dat je lief je bij wijze van in je nek zoent geniet je hier veel meer van dan wanneer je je agenda tegelijkertijd probeert in te delen. Mindfulness helpt je angst, stress en schaamte vaarwel te kussen. Et voila; zo heb jij bewuste seks. Oftewel de seks van je leven!

In de praktijk

Seks is niet ingewikkeld, bewuste seks daarentegen wel. Het vergt geduld, kwetsbaarheid en moed. Seks gaat over jezelf laten zien en jezelf helemaal laten gaan. Maar hoe breng je dit – tussen 4 muren – in de praktijk? Concentreer je in eerste instantie op je ademhaling en raak bewust van je zintuigen. Wat zie je, wat voel je, wat ruik je? Vervolgens is het belangrijk om volledig aanwezig te zijn, leef in het hier en nu. Maar… Verwar dit niet met doelgericht naar een orgasme toewerken, maar concentreer je op wat er momenteel met je lichaam gebeurt. Je zult merken dat seks nooit meer hetzelfde zal zijn!

 

Ook interessant: mindfulness net zo effectief als antidepressiva

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mindbodygreen

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Fun fact: Mindfulness kan je seksleven verbeteren
Sluiten