Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Work & Life 22 jun 2017

Mini stappenplan om veel minder tijd kwijt te zijn aan schoonmaken (met optimaal resultaat)

Bijna niemand vindt schoonmaken leuk, maar bijna iedereen vindt een schoon huis belangrijk. Je ontkomt er dus niet aan én het geeft wel veel voldoening. Als er dus manieren zijn om tijd te besparen staan wij vooraan. Famme snorde de beste tips op voor een schoon en opgeruimd huis in wel 50% minder tijd.

STAP 1: Minder clutter, sneller klaar

Hoe meer rommeltjes er in huis staan of rondslingeren des te meer tijd kost het om dat allemaal schoon te krijgen. Investeer in opbergmaterialen. Mooie doosjes die in het zicht kunnen staan en praktische opbergers voor achter gesloten deuren. Een grote speelgoedkast en -kist is een must als je kinderen hebt. Hoe minder spul er rondslingert des te sneller gebruik je stap 3 en 4 om het huis snel schoon te houden of krijgen. Als je verrassende opbergers gebruikt geef je meteen smoel aan je huis en ben je tegelijkertijd aan het stylen.

Extra tip van de redactie: Hoe minder spul er rondslingert des te sneller gebruik je stap 3 en 4 om het huis snel schoon te houden of krijgen!

STAP 2: Vaak een snelle opfris

Ondergetekende heeft er een gewoonte van gemaakt om op de badkamer en wc een paar slimme schoonmaakmiddelen te verbergen. Als je dan toch staat te douchen of de billen van je jongste aan het afvegen bent, pak je snel even de kranen en randen mee. Extra spuit wc reiniger in de pot. Het kost veel meer tijd om twee keer in de week een rondje badkamer/wc te moeten maken. En als je een hulp hebt kan zij zich weer focussen op andere klussen die echt hard nodig zijn, hallo vieze handjes op alle ramen en deuren!

STAP 3: Cheat, met kant-en-klaar hulpjes

Emmer sop, je hele scala aan schoonmaakmiddelen. Je kunt er maar druk mee zijn. Terwijl je met een pakje kant-en-klare schoonmaakdoekjes in alle belangrijke ruimtes snel even de boel stofvrij en vinger-vetvrij maakt. On the go, dus je hebt niet eens door dat je de afstandsbediening pakt, Netflix aanzet en tegelijkertijd een ‘wettie’ over de tv en andere apparatuur haalt ter vermaak van het gezin.

STAP 4: Zet de hulp efficiënt in

Als je zelf zorgt voor het schoonhouden van de badkamer en wc (wat je heel gemakkelijk – zie stap 2 – doet) spaar je tijd uit om je hulp (als je die luxe hebt) in te zetten voor de schoonmaakklussen waar je zelf niet aan toe komt. Ramen zemen, kastjes uitmesten en schoonmaken. En de keuken grondig aanpakken, want die wordt in een gezin het allersnelst vies.

STAP 5: Gebruik slimme hardware

De tijd die je bespaart met slimme apparatuur is heel wat waard, zeker als je maar weinig aan jezelf toekomt. Het loont dus de moeite en het geld om eens te kijken naar slimme huishoudelijke apparaten. Neem stofzuigen en dweilen. Niet alleen een van de grootste klussen in het huis, maar ook nog eens ontzettend belangrijk als je kleine kinderen hebt die dagelijks over de vloer liggen te rollebollen. En vies dat het kan worden. Denk je de vloeren schoon te hebben is het de volgende dag alweer vol modder, zand en etensvlekken. Met de Floor Cleaner FC5 van Kärcher bespaar je gigantisch veel tijd. Hiermee stofzuig je terwijl je ook aan het dweilen bent. Deze combinatie van stofzuiger en dweil maakt je vloer moeiteloos in een keer schoon en blinkend. De rollers worden steeds bevochtigd met schoon reinigingsmiddel. Daarnaast wordt het vuile water meteen afgezogen en verdwijnt in de vuilwatertank. Een stuk hygiënischer dus en dat is een must voor huishoudens met jonge kinderen. Geschikt voor elke harde vloer. Van tegels en gietvloeren tot parket of laminaat. Ideaal!

STAP 6: Zet een podcast op of favoriete muziek

Nog een cheater, maar bij mij werkt ‘ie als de brandweer. Multitask op een manier die werkt. Dus ga je toch aan de boen? Download dan een goede podcast of zet een lekkere Spotify-lijst op. Hoe vaak kom je nog toe aan het luisteren naar je favoriete muziek? Voor je het weet, heb je op de beat van Bruno Mars je hele stulp weer fris en fruitig.

STAP 7: Neem geen hond of kat

Grapje, ik heb zelf een hond en niet zo’n kleintje ook, maar besef je goed dat huisdieren enorme stofaantrekkers zijn, vuilbinnenbrengers en verhaarders zijn. Mocht je kinderen hebben met een allergie, dan is het wijs om drie keer na te denken voordat je een trouwe vriend het huis binnen brengt. Als je er voor gaat dan bestaan er allerlei rassen die niet of minder verharen. Slim om rekening mee te houden.cid=

Wil je meer weten over de Kärcher floor cleaner? Lees hier alles over de werking en waar je hem kunt kopen.

In samenwerking met Kärcher

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Mini stappenplan om veel minder tijd kwijt te zijn aan schoonmaken (met optimaal resultaat)
Sluiten