Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Kids 11 sep 2018

Geen mobieltjes meer: Franse scholen doen smartphones in de ban

Smartphones: het zijn de beste vriendjes van onze kids en ze nemen ze overal mee naar toe, zelfs naar het klaslokaal. Niet best, want ze raken hierdoor afgeleid. Ze staren vaker naar social media updates dan dat ze met hun in neus in de boeken zitten of aandachtig naar de leraar luisteren. In Frankrijk hebben ze hier maatregelen tegen genomen. Vanaf september worden smartphones uit het schoolgebouw geweerd.

Tot nu toe was het voor schoolgaande kinderen in Frankrijk niet toegestaan om hun mobieltje te gebruiken tijdens lesuren. Ze mochten het alleen tevoorschijn halen tijdens de pauze of na schooltijd. Maar daar komt vanaf dit schooljaar dus verandering in; het wordt allemaal een stuk strenger.

Nieuwe wet

De nieuwe wet is vorige maand aangenomen. Hierin staat vastgelegd dat scholen twee opties hebben: smartphones en tablets met internetverbinding verbieden of dat studenten ze uit laten staan tijdens de lesuren. Het verbod geldt voor alle apparaten met een internetverbinding. Naast smartphones en tablets vallen hier dus bijvoorbeeld ook smartwatches onder.

De wet heeft in ieder geval invloed op schoolgaande kinderen tussen de drie en vijftien jaar oud. Middelbare scholen mogen zelf kiezen of ze de regel ook doorvoeren voor hun leerlingen die ouder zijn dan vijftien.

LEES OOK: Experiment: een week geen mobieltjes, tablets of andere schermen. Dit gezin ging de uitdaging aan

Uitzonderingen op de regel

Maar hoe zit dat dan met de lesmethodes? Het is nu eenmaal zo dat voor schoolvakken het gebruik van internet steeds vaker nodig is. Daar hebben de Fransen wat op bedacht: voor educatieve doeleinden wordt een uitzondering gemaakt, net als tijdens schoolreisjes. Daarnaast wordt ook een uitzondering gemaakt voor leerlingen met een beperking, aandoening of specifieke leerwensen zoals bij dyslexie.

In Nederland

Het bijzondere is dat deze regel dus voor alle scholen in Frankrijk geldt. In Nederland zijn er al verschillende basis- en middelbare scholen die op hun eigen manier omgaan met de beeldschermtijd van kinderen. Zo hebben een aantal scholen soortgelijke regels waarbij het mobieltje alleen tijdens de lunchpauze tevoorschijn mag worden gehaald. En er zijn ook scholen waar ze een speciale smartphone-vrije dag in het schooljaar hebben ingevoerd.

Bezorgde ouders delen massaal SOS functie op mobiel (en zo werkt het)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Geen mobieltjes meer: Franse scholen doen smartphones in de ban
Sluiten