wpk-admin
wpk-admin Gezondheid 16 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Open brief van moeder to be: “Lieve modeindustrie, plus size vrouwen raken óók zwanger”

Kleding passen in fel TL-licht, nou niet bepaald onze hobby. Positiekleding passen? Dat is al helemaal een avontuur tussen de kledinghangers. Vind maar iets dat op fantastische wijze je buik accentueert, betaalbaar is en het liefst ook nog een beetje hip. Deze uitdaging is nog veel groter voor volle vrouwen die zwanger zijn. Daar is deze moeder in spé he-le-maal klaar mee.

Marie Southard Ospina is zwanger en woont momenteel in het Verenigd Koninkrijk waar ze als zwangere vrouw met een maatje meer maar moeilijk aan positiekleding komt. Sterker nog, er is maar één merk waar ze terecht kan. En dat moet veranderen, vindt Marie.

LEES OOK: Zwangerschapskleding: 8 tips voor de perfecte garderobe

Geen opties

“Als het aankomt op plus size positiekleding, dan is er bijna niks. Vergeet ‘shitty options’, we hebben überhaupt geen opties. Zwangerschapskleding-merken lijken te vergeten dat dikke vrouwen bestaan en dat wij ook in passende, trendy en ietwat interessante looks willen lopen. Dat wij dikke vrouwen óók seksuele wezens zijn die óók zwanger raken. En dat veel van deze pregnant babes ook hun lichaam willen showen in plaats van te verhullen”, vertelt Marie aan Romper.

Volgens Marie is deze gemiste kans in de modeindustrie niet het enige wat eraan schort. Moeders en zwangere vrouwen worden vaker geseksualiseerd. “Zodra er kinderen in beeld komen, moet je als moeder aan bepaalde idealen voldoen hoe ‘een moeder eruit hoort te zien’. Plus size vrouwen hebben ook last van zo’n stigma. Zelfs al zijn we niet zwanger, dan is de mode erop gericht om ons lichaam zoveel mogelijk te verhullen. Alsof wij niet geïnteresseerd zouden zijn in sex en stijl. Of andersom: dat seks en stijl niet geïnteresseerd is in ons.”

LEES OOK: DIY: Zo maak je jouw eigen zwangerschapskleding helemaal zelf

Waar maak je je druk om?

Misschien denk je nu wel: wat is nu de big deal? Kleren zijn gewoon kleren en die hoeven niet te bepalen wie we zijn, toch?

“Mode is niet alleen zomaar de kleding die we aan ons lichaam hangen”, vindt Marie. “Het is een manier om jezelf te uiten, we kunnen onze stemmingen vormgeven en het geeft ons zelfvertrouwen. Zeker als je zwanger bent of ouder is het belangrijk om je sterk te voelen. Dus afvallen om maar in die kleine maten te passen? Waarom zouden we ons lichaam veranderen om toegang te krijgen om er representatief en leuk uit te zien?”

Volgens Marie laat de modeindustrie op het gebied van positiekleding niet alleen steken vallen, het is een teken hoe beperkt onze gedachten over lichaamsvormen zijn. “Alleen al in Amerika is 67% van de vrouwen ‘plus size’. En vanaf 2016 is de plus size modeindustrie alleen al in de VS meer dan 20 miljard dollar waard. Als investeren in plus size mode geen reden is voor retailers om geld te verdienen, dan weet ik het ook niet meer.”

Awareness

“Het is aan plus size vrouwen de taak om bewustwording te creëren over de positiemode. Het is aan ons om mensen eraan te herinneren dat we bestaan en dat we net zoals ieder ander ons willen kleding in wat we mooi vinden. We hebben net zoals alle moeders geen tijd voor het stigma dat mode ons niet meer zou interesseren. Dat label krijg je er gratis bij als je moeder wordt en dat is niet waar.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Open brief van moeder to be: “Lieve modeindustrie, plus size vrouwen raken óók zwanger”
Sluiten