Marlies Jansen
Marlies Jansen Mind 20 dec 2015
Leestijd: 3 minuten

Moe, kribbig en gejaagd? Dit ene woordje helpt je meteen!

Stel, je bent net als ik snel enthousiast en roept bij van alles: ‘Ja, leuk!’ En/of je voelt je verantwoordelijk en wilt allerlei zaken goed regelen. Of je kunt gewoon geen ‘nee’ zeggen als iemand je al dan niet vleiend iets vraagt (‘Echt, niemand kan dat zo goed als jij!’).

Inderdaad: dan is je hoofd binnen de kortste keren één grote flipperkast en heb je geen idee meer wat je zelf eigenlijk wil of belangrijk vindt. Bovendien is je agenda te vol om daar überhaupt bij stil te staan. En dan ontplof je ook nog als je kind geheel argeloos iets wil vragen – je voelt je opgejaagd. Alles is je teveel.

Rust

De oplossing? Die bestaat uit slechts één woord. Namelijk ‘nee’. En dan vooral het uitspreken ervan. Sommige mensen zijn Kampioen Nee-zeggen en ik ben stiekem stikjaloers op ze. Bij hen zie ik namelijk wat dat simpele woordje oplevert: meer tijd, om zomaar te niksen of iets leuks te doen, of om te besteden aan dingen of mensen die écht belangrijk voor je zijn. En vooral: yeah, meer rust.

Eigen koers

Rust van binnen dus hè. Dat betekent niet alleen ontspannen en vrolijk zijn, maar ook beter op je eigen kompas af kunnen gaan en keuzes maken die bij jóu passen. Dan raak je niet meer in verwarring als tante Trees zegt dat je je kind moet laten huilen, vriendin A roept dat dat je reinste mishandeling is en het consultatiebureau wéér iets anders roept. Bijvoorbeeld. Los daarvan voel je je gelukkiger, omdat je bezighoudt met dingen die er voor jou toe doen.

Dus you go girl!

(….).

Moeilijk hè.
Zomaar nee zeggen.

Want: buikpijn, twijfel, schuldgevoel (‘Ik kan mijn moeder/vriendin/de baas toch niet laten zitten?).
Zó zeg je overtuigd, oprecht nee:

Sta stil bij de volgende vragen

Wat/hoeveel wil en kan je eigenlijk aan? Wat maakt je gelukkig en geeft energie? Hoe zou je wíllen leven en zijn en in hoeverre komt dat overeen met de werkelijkheid? Als je je ervan bewust bent dat ‘ja’ zeggen tegen een ander vaak je eigen plannen en behoeften (aan rust, of meer tijd voor je geliefde bijvoorbeeld) verstoort, helpt dat om vaker nee te zeggen.

Is het lastig om de antwoorden bij stap 1 te bedenken?

Stop denken, ga voelen. Je lichaam weet namelijk precies wat jij wilt en nodig hebt. Let er maar eens op, als zich een situatie voordoet waarin je iets wil, ‘moet’ of iemand een beroep op je doet. Schakel over van je brein naar je lichaam. Adem je ontspannen of heb je een beklemmend gevoel op de borst? Steen op je maag? Of zegt je lichaam ‘ja’ omdat je het voelt tintelen en te borrelen, krijg je inspiratie? Dus.
Need we say more?

Bron: Sezane

Blijft het lastig?

Weet:
• Je hebt het volste recht om prioriteiten te stellen in je eigen leven.
• Je bent niet verantwoordelijk voor het oplossen van andermans problemen. Als jij niet helpt, vindt hij/zij écht iemand anders.
• ‘Nee’ zeggen is niet onaardig, maar gewoon duidelijk. Bijvoorbeeld wanneer je zegt: ‘Wat leuk dat je aan mij denk. Maar ik heb die dag al iets anders/ik kan je helaas niet helpen op dit moment/moet het aan me voorbij laten gaan.’
• De Amerikaanse ‘Happiness expert’ en socioloog Christine Carter maakte een lijst van 21 voorbeelden van hoe je op een aardige manier nee zegt.

Heb jij slimme tips of worstel je er net als Marlies nog altijd mee? Deel het op onze Facebookpagina!

En hier lees je tips om de nodige me-time te vinden in gestolen momentjes.>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Moe, kribbig en gejaagd? Dit ene woordje helpt je meteen!
Sluiten