Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kinderen 5 jan 2018
Leestijd: 4 minuten

Dit is wat moeders écht bedoelen als ze zeggen dat ze moe zijn

De Amerikaanse Melissa Fenton schreef afgelopen week een prachtig blog over vermoeidheid. Niet zomaar vermoeidheid, maar de vermoeidheid van moeders. Ze zag een moeder met vier kinderen, die allemaal onder de tien jaar leken te zijn. Ze schrijft een prachtige, herkenbare tekst, waaruit blijkt wat moeders eigenlijk bedoelen als ze zeggen dat ze moe zijn.

Tot op het bot vermoeid

‘Ze zag er vreselijk moe uit. Tot op het bot vermoeid, was ze. Overweldigd, kapot, maar bovenal moe’, begint Melissa haar blog. ‘Natuurlijk is ze moe. Ze heeft vier kinderen, die eruitzien alsof ze allemaal onder de tien jaar oud zijn. Haar jongste kind was net geboren en lag te huilen in haar armen, omdat het geen zin had in het ritje naar de supermarkt.’

Wegslikken

‘Ik wist zeker dat ze jaren niet goed geslapen heeft. JAREN. Ik ben een geluksvogel die zonder kinderen naar de supermarkt kan, omdat de mijnen al een stuk ouder zijn. Ik stak haar een hart onder de riem door tegen haar te zeggen dat ze een prachtig gezin heeft. Ook zei ik haar dat ze het goed doet, en dat het mooi is dat ze alle vier haar kinderen meeneemt met boodschappen doen. Inclusief de jongste. Ze pauzeerde even. Toen zag ik dat ze alles wat ze écht wilde zeggen, wegslikte. In plaats daarvan zei ze: ‘Ik ben moe’.

‘En ik wist precies wat ze bedoelde. En ze bedoelde niet dat ze die nacht slecht had geslapen. Ze was volledig gesloopt. In alle krochten van haar bestaan, was ze moe. En ik begreep dat meer dan ze denkt’, gaat Melissa verder. ‘Wanneer moeders tegen hun vrienden, partner, buren, kennissen en doktoren zeggen dat ze moe zijn, zeggen we zoveel meer dan dat.’

De echte betekenis

‘Als moeders zeggen dat we moe zijn, betekent het dat de zorg voor onze kinderen onze ziel verplettert.

Als moeders zeggen dat we moe zijn, betekent dit dat er momenten zijn dat we denken dat we het niet meer aankunnen in ons eentje.

Als moeders zeggen dat we moe zijn, betekent dit dat we nooit hadden gedacht dat dit zo zwaar zou zijn.

Als moeders zeggen dat we moe zijn, betekent dit dat we niet slapen, maar we ook niet weten wanneer we wél weer zullen slapen.

Als moeders zeggen dat we moe zijn, betekent dit dat wanneer we nog één keer de korsten van een boterham moeten snijden, we de volgende keer in ons eigen hand snijden.

Als moeders zeggen dat we moe zijn, betekent dit dat we geen zin in seks hebben. En dat komt niet omdat we niet van onze partner houden, maar omdat we ons moederhoofd niet kunnen uitschakelen en daardoor niet in the mood kunnen komen.

Als moeders zeggen dat we moe zijn, betekent dit dat ik geen tijd heb voor small talk. Niet in de supermarkt, niet op het schoolplein, in de wachtkamer, of waar dan ook.

Als moeders zeggen dat we moe zijn, betekent dit dat ik niet wil horen dat ik deze momenten ooit zal missen. Misschien is het waar, maar ik wil het nu niet horen. Het helpt namelijk niet.

Als moeders zeggen dat we moe zijn, betekent dit dat ik mijn lichaam van voor de zwangerschappen mis, net als mijn houding, persoonlijkheid, mijn vrije tijd, en alle andere dingen die sinds het moederschap anders zijn.

Als moeders zeggen dat we moe zijn, betekent dit dat ik me afvraag wanneer ik me weer mezelf zal voelen, of dat deze staat van vermoeidheid voor altijd zal duren.

Als moeders zeggen dat we moe zijn, betekent dit dat Als moeders zeggen dat we moe zijn, betekent dit dat gewoonweg dat. Ik. Heel. Moe. Ben. Dat ik sommige normale dingen die alle volwassenen doen, niet meer altijd kan doen. En dat is ironisch, want ik bén een volwassen vrouw. De offeraar. Degene die z’n shit together zou moeten hebben kan helemaal niks op dit moment.

Glimlach

Ik raakte de vrouw in de supermarkt aan bij haar schouder en zei niet dat het ooit beter zal worden, of dat ze deze tijd ooit heel erg zal missen. Nee, ik keek haar recht in haar ogen aan en zei dat ik haar begreep. Ze glimlachte.’

Onderzoek: na de komst van kinderen slapen moeders minder, maar vaders niet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scary Mommy

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme