Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Persoonlijk 4 mei 2017

Moeder van adoptiekind reageert raak op nare reactie: ‘Ik ben wél een moeder’

Moeders gaan door het vuur voor hun kinderen. En als iemand, ook al is het een vreemde, daaraan twijfelt word je recht in je hart geraakt. Dit gebeurde ook toen een Reddit-gebruiker te horen kreeg dat ze ‘geen echte moeder’ zou zijn, omdat ze nooit bevallen is van haar geadopteerde kind. Daar was ze het niet mee eens en ze gaf een felle, rake reactie.

Wie de vrouw precies is, is niet bekend, maar haar bericht is straight to the point.

Graag even reageren

‘Een vrouw op Facebook vond het nodig om mij te vertellen dat ik geen echte moeder zou zijn, omdat ik nooit bevallen ben van mijn kind’, begint ze haar bericht.

‘Ik wil daar graag even op reageren’, gaat ze verder. ‘Ik heb mijn kind niet zelf ter wereld gebracht. Ik heb ‘m niet in mij voelen groeien, of op mijn huid gevoeld toen hij net geboren was. Mijn kind is zelfs, zoals jij het bekijkt, geen deel van mij of mijn vrouw. Laat me je vertellen wat het voor mij betekent om een ouder te zijn.’

Hoe zit een adoptieprocedure in Nederland precies in elkaar?

Veel leegte

‘Nee, ik heb geen urenlange bevalling gehad, mijn bevalling duurde jaren. Ik heb jaren gewacht tot we gekozen werden om ouders te worden. Ik heb geen pijn gevoeld tijdens een bevalling. Wel heb ik vreselijk veel leegte in mijn hart en huis gevoeld toen we besloten te beginnen met het adoptieproces.’

Geen idee

‘Ik word niet middenin de nacht wakker gemaakt door het huilen van mijn baby. Ik werd wel vaak wakker, maar dan omdat ik niet kon slapen en smeekte wie dan ook om te vragen of wij alsjeblieft snel aan de beurt waren. Ik heb mezelf vaak afgevraagd waarom we nog niet gekozen waren.’

‘Ik heb eindeloos gescrollt op adoptiewebsites en ontelbaar veel mails gestuurd, en ik weet niet hoeveel afwijzingen gekregen. Keer op keer. En het is precies zoals jij zegt: dat gevoel zul je niet begrijpen. Ik weet heel zeker dat je geen idee hebt.’

Brenda’s adoptieverhaal #1: ‘Je beseft dat een diepe wens in vervulling gaat. Je wordt moeder.’

Trauma

‘Het leven van een kind ligt in mijn handen. Daar heb je gelijk in. Mijn kind is al een keer in de steek gelaten in zijn leven. Jij denkt dat ik geen gebroken nachten heb? Hij maakt me dan wel niet elke paar uur wakker omdat hij wil eten, maar hij schreeuwt in zijn slaap. Hoogstwaarschijnlijk door het trauma dat hij heeft overgehouden aan het leven voordat hij werd geadopteerd. ‘

‘Niet elke ervaring is hetzelfde als die van jou. Niet elke moeder is een moeder omdat ze zelf een kind ter wereld heeft gebracht. Niet elk kind is van jou omdat het in je buik is gegroeid. Mijn kind is voor altijd een deel van mij, omdat we samen voor zijn leven vechten. Fuck you, ik ben een moeder.’

Reacties

Het bericht van de vrouw is inmiddels al honderden keren geliked en andere vrouwen reageren bemoedigend. ‘Goed gedaan, soms moeten mensen op hun plek worden gezet en moet iemand ze laten zien hoe ongevraagd hun reacties zijn’, is een van de reacties.

Shelley: ‘Waarom ik mijn onvruchtbaarheid uiteindelijk dankbaar ben’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reddit

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Moeder van adoptiekind reageert raak op nare reactie: ‘Ik ben wél een moeder’
Sluiten