Susan Dalstra
Susan Dalstra Body 6 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Moeder schrijft: ‘Ben ik wel dun genoeg?’

Dat je twee bloedjes van kinderen hebt die zoet met hun vader spelen in de woonkamer en je dan nog kan denken: ‘Maar ben ik wel dun?’ Allisson Hietbrink betrapte zichzelf op die gedachte en besloot het er niet bij te laten zitten.

Gewild zijn

‘Ik stond gedachteloos de vaat weg te werken toen ik mijn kinderen met hun vader zag spelen. Mijn geweldige man met onze gezonde kinderen, onze lieve honden in ons heerlijke huis. Terwijl ik genoot van mijn gezin dook opeens die ene gedachte weer op: Maar ben ik wel dun?

‘Nee’, antwoordde ik in gedachte en ik werd overspoeld door dat bekende ontmoedigende gevoel terwijl ik de borden stond af te spoelen. Voor zover ik me kan herinneren is dun zijn mijn hele leven al een doel geweest. ‘Dun’ staat gelijk aan ‘sexy’. ‘Sexy’ betekent ‘gewild’ en gewild zijn betekent dat je gewaardeerd wordt. Mijn hele levensambitie is gestoeld op de noodzaak om dun, sexy en gewild te zijn. In dat verpeste hoofd van mij was ik niks waard als ik niet dun ben. Alles wat ik bijdraag aan deze wereld telt niet mee als ik niet dun ben.

Gezond

Laat me helder zijn: ik ben gezond. Ik eet gezond en consistent, sport regelmatig, rook niet en doe geen drugs. Het ergste wat ik m’n lichaam aandoe is dat ik het af en toe vul met wijn en niet altijd de acht uur slaap haal. Maar ben ik dun? Nee. En dat ben ik ook nooit geweest. Toen ik jonger was, was ik al gespierder dan de meeste jongens van mijn leeftijd, maar was ik dun? Nee.

Tegenwoordig zijn mijn spieren afgenomen, maar is m’n hart gegroeid. Ik leid een gezegender leven dan ik ooit had durven dromen, maar ben ik dun? Nee. Ik ben slim – best hoog opgeleid zelfs – maar dun? Nee. Ik ben creatief. Ik vind het heerlijk om te schrijven, te tekenen, te dansen en dingen te maken, maar ben ik dun? Nee.

Maat 34

Alles wat ik doe wordt ondermijnd door de behoefte er op een bepaalde manier uit te zien. Ben ik echt een geweldige vrouw als mijn lichaam er niet uit ziet zoals de meeste mannen dat zouden willen zien? Ben ik echt een goede moeder als ik niet genoeg tijd heb om te lijnen en te sporten tot ik maat 34 heb? Ben ik wel iets als ik niet leuk ben om naar te kijken?

Ja.

Ik ben fucking geweldig en dat ben jij ook. Jij en ik hebben deze wereld zoveel meer te geven dan een dun lijf. Ik heb een dochter die ik een krachtig voorbeeld wil geven. Ik heb een zoon die ik respect wil bijbrengen. Het is mijn taak om mijn kinderen, mijn familie, mijn vrienden en mijn kennissen bij te brengen dat hoe je lichaam eruit ziet niet bepaalt of je liefde verdient.

Die avond aan het aanrecht veranderde er iets in mij. Van mezelf constant omlaag praten ging ik naar vurige zelfliefde en een passie voor alle vrouwen die verder reikt dan hun lichamen. Dus het zit zo: ik like de voor- en na-foto’s op social media niet. Ik koop geen magazines die me voorschrijven hoe ik het snelst afval. Ik geef niet een klein fortuin uit aan 40 verschillende beautyproducten om mijn eigen huid te verdoezelen. Ik praat niet met je over diëten, over gewicht en feliciteer je niet omdat je tijdens je zwangerschap maar 8 pond bent aangekomen. Ik reageer niet als je zegt dat je ‘enorm’ bent en voel me daar niet schuldig over.

Nee, ik ben niet dun. En het kan me ook niet schelen of jij dat bent.’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Moeder schrijft: ‘Ben ik wel dun genoeg?’
Sluiten