Sophie Nortier
Sophie Nortier Persoonlijk 15 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Deze moeder brak met haar beste vriendin en het was de beste keuze ooit

Vriendschap is iets bijzonders. Er is niks fijners dan het hebben van een beste vriendin waar je alles mee kunt delen. In goede en in slechte tijden. Soms is het net een huwelijk. Toch is het in een vriendschap ook niet altijd rozengeur en maneschijn. Een moeder schreef dat zij daarom het contact met haar beste vriendin verbrak.

Eerlijk

Eerlijkheid duurt het langst zou je denken. Helemaal als je vrienden bent. Toch kan dit totaal anders uitpakken. De moeder die het contact met haar beste vriendin verbrak maakte dit mee. ‘Je kent het wel: je denkt iets, maar je durft het niet te zeggen. Mijn beste vriendin had hier geen last van. Ze vertelde mij in geuren en kleuren wat ze niet goed of leuk vond aan mijn vriend, mijn outfit en eigenlijk bij alle keuzes die ik maakte. Soms was het fijn dat ze zo eerlijk was, maar meestal had ik er juist last van.’

‘Mijn moeder zei op een gegeven moment dat ik er mee moest stoppen. Ik deed het niet, omdat ik vond dat ik haar dat niet kon aandoen. Pas een paar jaar nadat ik zelf moeder werd heb ik besloten dat ze niet meer in mijn leven paste. Het is één van de beste keuzes ooit geweest.’

Zwanger

Wanneer je zwanger bent, breekt er een andere fase in je leven aan. Je gaat nadenken over bepaalde dingen. Je komt er in dit soort belangrijke periodes achter wie je echte vrienden zijn en wie niet. Dat was ook het moment dat deze moeder besefte dat haar vriendschap niet goed zat. Het was tijd om de persoon waar ze alleen negatieve energie van kreeg achter zich te laten.

’Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje, had ik haar het nieuws verteld in een mailtje. Haar reactie sloeg alles. Ze was niet blij voor mij, feliciteerde mij niet, maar begon alleen over haar eigen leven en hoe mijn zwangerschap het negatief zou beïnvloeden. Op dat moment realiseerde ik mij dat er geen plaats meer was voor mijn ‘beste vriendin’ in mijn nieuwe leven.’

Geen contact

Stoppen met een vriendschap kan heel moeilijk zijn. Zeker als je al heel lang vriendinnen bent. Het kan bijna voelen alsof je gaat scheiden, geen makkelijke beslissing dus. En hoe pak je zoiets eigenlijk aan?

‘Om te stoppen met deze vriendschap wist ik dat ik het contact in één keer moest verbreken. Daarom hoopte ik dat het zou werken als ik gewoon zou stoppen met reageren op haar berichtjes en bellen. Helaas ging het niet zoals gehoopt en bleef ze juist meer contact zoeken.’

Met echte vrienden moet je kunnen lachen en huilen. Kunnen luisteren en delen. Echte vrienden horen er voor elkaar te zijn door dik en dun. Niet elkaar te kwetsen. Dat was het punt waardoor de vriendschap echt eindigde tussen de twee vriendinnen.

‘Doordat zij maar contact bleef zoeken kreeg ik toch enige twijfel. Maar aan de andere kant had ze mij teveel gekwetst en daar was ik klaar mee. Doordat ik een kindje op de wereld had gezet zei iets in mij dat ik geen energie meer moest steken in iemand die niet om mij en mijn leven geeft. Daarna heb ik nooit meer op mijn ‘beste vriendin’ gereageerd.’

Levensles

Zulke grote en ingrijpende gebeurtenissen kunnen behoorlijk veel invloed hebben op je leven. Maar ze zeggen niks voor niks ‘what doesn’t kill you makes you stronger’. Momenten als deze kunnen je veranderen én veel leren. Dat is ook iets wat deze moeder heeft ervaren.

‘Af en toe heb ik haar naam nog eens ingetikt op social media. Ook zij heeft nu kinderen. Toch heb ik niet het gevoel dat ik weer in contact wil komen. Ik heb geaccepteerd dat er waarschijnlijk niets veranderd is. Ik wens haar al het goeds, maar in mijn leven is geen ruimte meer voor mensen die zo zijn.’

‘Van deze situatie heb ik veel geleerd en dat probeer ik mijn kinderen ook mee te geven. Breng je leven door met mensen die echt om je geven en niet met ‘vrienden’ waar je negatieve energie van krijgt.’

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme